Kademuren staan op instorten, Big Bags met zand moeten ongelukken voorkomen

22 september 2021 om 13:59
nl
Bewoners van het havenkwartier in Bergen op Zoom houden al tijden hun hart vast: de kademuren naast hun huizen zouden verzwakt zijn en zelfs kunnen instorten. Om dat te voorkomen, geldt er zelfs een parkeerverbod. De gemeente gaat de muren nu verstevigen door grote zandzakken in de haven te plaatsen.
Profielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

De komende weken moeten de zogeheten Big Bags langs de kades worden geplaatst. Die worden gevuld met zand en moeten de grond achter de muren verstevigen, zodat die niet kunnen verzakken in het water. Want zolang het historische metselwerk niet wordt hersteld, blijft dat een groot risico.

Financiële problemen
De gemeente noemt de zandzakken een tijdelijke oplossing. Toch lijkt een structurele oplossing er voorlopig nog niet te zitten. Daar ligt het échte probleem: door de slechte financiële situatie van de gemeente Bergen op Zoom, lijkt een serieuze restauratie pas op z'n vroegst in 2023 mogelijk.

Toch moet volgens wethouder Van der Velden met deze oplossing het grootste gevaar geweken zijn. "De bodem zal hiermee stabiel zijn. Daarnaast hoeven omwonenden zich sowieso geen zorgen te maken over schade aan hun huizen. Die staan daarvoor te ver van de kade." Voor de zekerheid worden wel de parkeerplekken langs de kade afgesloten.

Politiek is ongerust
Twee jaar terug wees onderzoek uit dat de eeuwenoude kades aan de zuidzijde van de haven verzwakt waren. Nu daar ook de noordkant bij komt, nemen de zorgen in de Bergse politiek alleen maar toe. Verschillende partijen willen zelfs een verbod op vrachtverkeer om verdere schade te voorkomen. Ook zou een aantal bomen gekapt moeten worden, omdat de wortels het metselwerk aantasten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.