Helmonder dreigt raket op Rutte af te vuren: half jaar cel - Omroep Brabant

Helmonder dreigt raket op Rutte af te vuren: half jaar cel

23 september 2021 om 14:50 • Aangepast 24 september 2021 om 14:19
nl
Een 39-jarige Helmonder die demissionair minister-president Mark Rutte bedreigde en zwaar vuurwerk afstak bij het politiebureau in Helmond, gaat een half jaar de cel in en krijgt zes maanden voorwaardelijk. Hij moet zich ook verplicht laten behandelen voor zijn gedragsproblemen. Dat vonnis sprak de rechtbank Oost-Brabant donderdag uit.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

De Helmonder stak in april twee keer, enkele uren na elkaar, zwaar vuurwerk af bij het politiebureau in Helmond. Hij gooide eerst een zogeheten cobra op een auto die op de binnenplaats van het politieterrein stond. Het voertuig raakte flink beschadigd. Een paar uur later keerde de man terug en liet een cobra ontploffen bij de toegangspoort.

Raketwerper
In diezelfde periode stuurde de man meerdere dreigmails aan ambtenaren van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Er ging ook een bericht naar het ministerie van Binnenlandse Zaken met de waarschuwing dat hij een raket zou afvuren op Rutte.

Explosieve stoornis
Volgens een klinisch psycholoog heeft de Helmonder 'ADHD, een periodiek explosieve stoornis en een antisociale persoonlijkheidsstoornis met paranoïde trekken'. Daarom koppelt de rechtbank aan de deels voorwaardelijke celstraf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt hij een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich klinisch laten behandelen in een zorginstelling en aansluitend meewerken aan een ambulante behandeling. Ook mag hij geen alcohol en drugs gebruiken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.