Dit is waarom het belangrijk is dat vrouwen van expats leuk werk vinden

23 september 2021 om 18:43 • Aangepast 24 september 2021 om 09:24
nl
Partner van expats die mee naar Eindhoven komen, zelf ook aan het werk helpen. Dat is het doel van het Women for Women-programma van Expat Spouses. Dit is belangrijk, want zo blijven talenten langer hier wonen. En die talenten, dat zijn dus niet alleen de expats zelf, maar ook hun vrouwen.
Profielfoto van Katinka van de Brug
Geschreven door
Katinka van de Brug

“De meereizende partners zijn veelal vrouwen die met hun man mee verhuizen als ze hier komen werken. Wat nu vaak gebeurt, is dat de vrouw niet zelfstandig werk vindt en het stel of gezin weer teruggaat naar hun thuisland. Ja, dat is gewoon zonde” vertelt Eva Wisse. Ze is ambassadeur in het programma, een soort buddy van Andreia Verdade die hier net is komen wonen.

Het belangrijkste is volgens haar dat de vrouwen zich hier thuis gaan voelen en een eigen netwerk opbouwen. Andreia onderstreept dat. ”Ik woon hier nu 9 maanden. Voor ik deelnam aan het Women for Women programma heb ik me wel eenzaam en hopeloos ik gevoeld, omdat ik nergens werd aangenomen.” Ze hoorde vaak een nee, maar vaker kreeg ze helemaal geen reactie op haar sollicitaties.

“Je moet hier eerst binnen zien te komen.”

Dat komt volgens Eva Wisse omdat ze nog geen werkervaring heeft in Nederland. “Wanneer je hier eenmaal de eerste stap hebt gezet, staat er een Nederlands bedrijf op je cv. Zo kun je hier binnenkomen.” Maar ook de taal is vaak een probleem. Wisse: “Veel vrouwen zijn wel hoog opgeleid, maar niet in de tech-sector waar Engels de voertaal is. In andere functies is het vaak een pre dat je Nederlands kunt spreken en schrijven, maar Nederlands is gewoon een erg lastige taal om te leren.”

Andreia heeft inmiddels werk gevonden. Een collega ambassadeur van Eva, Mirela Dobre, werkt bij DLL en zag potentie in Andreia. “Ik herkende me heel erg in haar. Ik heb zelf een carrière switch moeten maken om hier te kunnen werken. Andreia stond voor diezelfde keuze.” Toen er een functie vrijkwam op haar afdeling, heeft ze Andreia naar voren geschoven en met succes.

“De regio heeft deze talenten juist nodig.”

Het Holland Expat Center South werkt samen met Expat Spouses Initiative en zet dit soort projecten op met als doel om talent in huis te houden. Niet alleen van de expat dus, maar juist ook van hun partner.

Kavitha Varathan, oprichter van Expat Spouses Initiative legt uit: “Het hebben van een eigen baan en een eigen netwerk is zó belangrijk om je ergens thuis te kunnen voelen. Daarnaast is de vraag naar dit soort talenten erg hoog. Noord-Brabant is bij uitstek dé regio, zelfs in Europa die voorop loopt op innovatie en start-up projecten in de tech-sector.”

Donderdag is de afsluiting van de zesde editie van het Women for Women programma.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.