Half miljoen coronasteun voor cultuur naar topambtenaren Bergen op Zoom

23 september 2021 om 22:46 • Aangepast 24 september 2021 om 22:14
nl
De gemeente Bergen op Zoom heeft een half miljoen euro, bedoeld als coronasteun voor de cultuursector, besteed aan de eigen organisatie. Een interim-directeur en een projectleider kregen allebei een ton, de rest ging naar andere managers. Van de 1,4 miljoen euro steungeld die de gemeente in totaal te besteden had, is daarnaast maar een fractie (44.000 euro) bij cultuurorganisaties terechtgekomen. "Hier gaat iets enorm mis."
Profielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

De Bergse politiek reageert geschokt en verontwaardigd. Tijdens de commissievergadering donderdagavond klonken er al snel termen als 'zelfverrijking' en 'creatief boekhouden'. PvdA-raadslid Adam Ahajaj vroeg zich of het überhaupt gerechtvaardigd is. "Wij krijgen signalen dat grote groepen zzp'ers niet eens zijn benaderd."

"Waar is de gemeente mee bezig?"

Ook Joost Pals van Lokaal Realisme is woedend. "Hier gaat iets enorm mis. Die 1,4 miljoen is bedoeld om de ellende voor de cultuursector te verlichten. Waar is de gemeente mee bezig?"

Volgende week moet blijken of er consequenties volgen voor de verantwoordelijke wethouder Patrick van der Velden. Toen het nieuws donderdagavond naar buiten kwam, schorste hij de vergadering.

Toen hij even later terugkwam, zei hij: "Ik ben hier erg van geschrokken." Wel wil de wethouder pas later uitleggen waarom 516.000 euro is besteed aan de salarissen van enkele topambtenaren.

Dat moment volgt waarschijnlijk op 30 september. De Bergse gemeenteraad heeft namelijk een speciaal interpellatiedebat aangevraagd, waarin het de wethouder stevig wil ondervragen over de gang van zaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.