Merlijn ontmoet bijzondere mensen 'in het spoor van Napoleon' - Omroep Brabant
Video

Merlijn ontmoet bijzondere mensen 'in het spoor van Napoleon'

24 september 2021 om 16:04 • Aangepast 4 oktober 2021 om 14:20
nl
Wachten op privacy instellingen...
Vraag regisseur Merlijn Passier naar de meest bijzondere ervaring tijdens het maken van de documentairereeks ‘Merlijn in het spoor van Napoleon’ en je kunt niet anders dan ademloos luisteren. Zijn spontane ontmoetingen (“want daar gaat het om!”) met gewone, maar toch heel bijzondere Brabanders zijn uniek. Je ziet de serie iedere zaterdag bij Omroep Brabant.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door
Jacky Goossens

In 1809 maakte Lodewijk Napoleon (de eerste koning van Nederland en broer van de roemruchte Napoleon Bonaparte) een rondreis door Brabant. Nu, een paar honderd jaar later, hebben documentairemaker Merlijn Passier en zijn vaste cameraman Okkie Ros die rondreis nog eens dunnetjes over gedaan. “Maar”, legt Merlijn uit, “Napoleons rondreis was het ‘kapstokje’. Het gaat ons om de ontmoetingen, de mensen die op ons pad komen.”

De ‘brandnetelman’
Zo lopen ze op een dag op de grens van Helmond/Someren het erf op van de nog topfitte 88-jarige vader Hoebergen en zijn dochter Anita. Merlijn: “We zagen wel twintig gebouwtjes op zijn erf staan en dat bleken allemaal ‘brandnetelbadruimtes’ te zijn. Terwijl hij uitlegt dat zo’n bad heel zuiverend en louterend werkt voor de geest, duwt vader Hoebergen me zo’n schuurtje in. Want ja, je moet natuurlijk zelf ondervinden hoe dat voelt, zo’n brandnetelbad. Nou, ik kan het iedereen aanbevelen!”

“Ze houdt het sterfbed van haar moeder al 20 jaar in tact”

In Megen ontmoeten Merlijn en Okkie een vrouw die haar overleden moeder op een heel bijzondere manier eert. “Dat kun je wel zeggen. Ze houdt het sterfbed van haar moeder al 20 jaar intact. Ongelofelijk. Echt alles is er nog, van de kaarsjes tot een groot Mariabeeld aan toe. En passant vertelde ze over de mannen in haar leven, zonder gêne. Tegen de tijd dat we vertrokken, wisten we alles over haar liefdesleven", vertelt Merlijn.

De Tsjetsjeense oud-kolonel
Als ze op een dag in de buurt van Aarle-Rixtel langs de Zuid-Willemsvaart lopen, zien ze een grote, gespierde man in zwembroek aan de waterkant staan. “Echt het type Sean Connery zal ik maar zeggen, dus hij trok meteen onze aandacht. Je raakt aan de praat en dan blijk je daar met een 65-jarige, Tsjetsjeense oud-kolonel uit Aarle-Rixtel te staan.”

“Toen zijn we samen de Zuid-Willemsvaart in gesprongen”

“Een man die letterlijk voor zijn leven heeft moeten vluchten, veel heeft meegemaakt, maar het nu gelukkig goed heeft in Brabant. Super fit ook nog. Dat wilde hij graag laten zien, dus toen zijn we samen het kanaal in gesprongen. Fantastisch toch!”

Een schat aan pareltjes
Merlijn kan niet genoeg benadrukken dat álle mensen die ze tijdens hun ‘Napoleon-tour’ door Brabant zijn tegengekomen een eigen en daarmee uniek verhaal hebben te vertellen. Een schat aan pareltjes, dus.

Je ziet ‘ Merlijn in het spoor van Napoleon’ iedere zaterdagavond vanaf 18.10 uur (daarna ieder uur herhaald) bij Omroep Brabant op Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en op KPN-kanaal 507.

Bekijk hier een eerdere aflevering:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.