Video

Klimaatactivisten demonstreren op Eindhoven Airport

25 september 2021 om 10:58 • Aangepast 27 september 2021 om 10:11
nl
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion demonstreren zaterdagochtend op Eindhoven Airport. Ze vinden dat de luchtvaart meer moet doen om de uitstoot te verminderen en zo het klimaat te sparen. Naast de actie in Eindhoven wordt er ook gedemonstreerd op Schiphol.
Profielfoto van Floortje van Gameren
Geschreven door
Floortje van Gameren

Een handjevol demonstranten verzamelde zich zaterdagochtend voor de hoofdingang van het vliegveld in Eindhoven. Ze hebben spandoeken bij zich met teksten als 'Noodlanding voor het klimaat' en 'In hemelsnaam minder vliegen'.

Wachten op privacy instellingen...

Het stoort Extinction Rebellion dat er voor de luchtvaart geen bindende afspraken zijn gemaakt om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. "Onze actie is niet gericht op de burger die hier met hun koffertjes langskomen lopen, maar we willen wel mensen bewustmaken van de vervuiling van de luchtvaart", zegt woordvoerder van Extinction Rebellion Petra Verdonk. "Mensen moeten gaan nadenken dat goedkope vluchten zoals die nu worden aangeboden simpelweg niet kunnen bestaan zonder het klimaat te beschadigen."

De reacties op de actie zijn overwegend positief. Zuzanna en Marek zitten op een bankje voor de ingang te wachten totdat de incheckbalie voor hun vlucht naar Wroclaw, Polen, opengaat. "Ja ik vind deze actie wel goed, ik snap ze wel", zegt Marek. "De vervuiling is ook een groot probleem, al vraag ik me af of ze hier op de juiste plek staan.

"Het vliegtuig is de goedkoopste manier van reizen wat eigenlijk wel gek is als je erover nadenkt."

Sofie van Maaren die haar dochter staat op te wachten, is het daarmee eens. "Aandacht vragen voor het klimaat is altijd goed, maar een actie met wat spandoeken komt natuurlijk nooit bij directeuren of bestuurders terecht die daadwerkelijk iets kunnen doen aan de uitstoot."

Olek Novak is het daarmee eens. "Ik ga zeker één tot twee keer in de maand terug naar mijn familie in Polen. Het vliegtuig is de goedkoopste manier van reizen wat eigenlijk wel gek is als je erover nadenkt. De trein is gewoon veel te duur en doet er lang over."

Via een livestream op Facebook waren de demonstraties in Eindhoven en Amsterdam live te volgen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.