RKC weet geen vuist te maken tegen Heracles

26 september 2021 om 18:39 • Aangepast 27 september 2021 om 18:18
RKC Waalwijk is zondagmiddag met 1-0 onderuit gegaan bij Heracles. In Almelo maakte Delano Burgzorg het enige doelpunt van de wedstrijd. In Waalwijk zullen, na wederom een nagenoeg kansloze nederlaag, de alarmbellen afgaan.

Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, maar in Almelo was zondagmiddag bijzonder weinig te doen. Heracles en RKC maakten er allesbehalve een spektakelstuk van. Het was zoeken naar mooie momenten. Maar zelfs de uitermate positief ingestelde koffiejuffrouw had moeite het leven nog door een roze bril te zien na de eerste helft.

De thuisploeg was dan wel de betere partij, maar tot uitgespeelde kansen leidde het niet. Delano Burgzorg was twee keer gevaarlijk met een actie aan de linkerkant. Beide keren stond RKC's keeper Etienne Vaessen op zijn post.

RKC had eigenlijk op één kansje van Jens Odgaard na niks in te brengen. De ploeg stond op eigen helft en kwam daar ook eigenlijk niet vanaf. Michiel Kramer werd niet of nauwelijks gebruikt als aanspeelpunt en ook de altijd verrassende acties van Saïd Bakari ontbraken.

Keuvelen
Heracles was misschien het meest op jacht naar de drie punten. Maar gezien de stand op de ranglijst, was het ook niet ondenkbaar dat beide ploegen genoegen wilden nemen met een punt.

Ook de tweede helft wilde maar niet op gang komen. De eerste tien minuten na rust leken wel een aflevering van Medisch Centrum West. Tweemaal lag er een speler langdurig geblesseerd op het veld. Reden voor de spelers om rustig met elkaar te gaan kletsen.

Ondergrens
Nadat alle spelers waren opgelapt of vervangen, leek het duel eindelijk los te komen. De thuisploeg drukte het gaspedaal verder in en dat leidde tot de verdiende 1-0 voorsprong. Burgzorg schoot de bal snoeihard in de korte hoek tegen de touwen. Zonder dat Heracles groots speelde, had het eigenlijk geen kind aan RKC. De bezoekers zakten door een ondergrens: het niveau was schrijnend. Niks lukte, zelfs niet de bal drie keer in de ploeg houden.

Na een drievoudige Waalwijkse wissel ging RKC iets beter voetballen, maar het slaagde er nog steeds niet in om de Heracles-goalie echt te testen. In negentig minuten schoot RKC niet één keer op goal. De thuisploeg bleef eenvoudig overeind en ze verzuimde de voorsprong uit te breiden. Uiteindelijk was de treffer van Burgzorg voldoende voor de drie punten.

Het slechte spel van RKC is opvallend, na een veelbelovend begin van het seizoen. De ploeg van trainer Joseph Oosting speelde goed en wist subtoppers AZ, Vitesse, Heerenveen en FC Utrecht knap weerstand te bieden. Daar is in deze dramatische week geen sprake van. Afgelopen dinsdag verloor RKC kansloos van rivaal Willem II en daar kwam zondagmiddag dus een nieuwe teleurstelling bij.