Ziekenhuizen gaan de strijd aan: meer zorgpersoneel behouden én opleiden

27 september 2021 om 10:19 • Aangepast 28 september 2021 om 10:11
nl
Negen Brabantse ziekenhuizen gaan intensief samenwerken om meer zorgmedewerkers op te leiden en te behouden voor de zorg. Dat is nodig omdat er, onder meer door de coronacrisis, een tekort is aan zorgpersoneel.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Het actieplan is in eerste instantie gericht op de opleidingen voor IC- en SEH-verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Vanwege de coronacrisis en de inhaalzorg is een grote vraag naar deze beroepen.

Helpen en samenwerken
Concreet houdt het actieplan in dat de ziekenhuizen elkaar gaan helpen. “Als een ziekenhuis bijvoorbeeld geen stageplekken heeft, kun je kijken of een ander ziekenhuis in de buurt wel stageplekken heeft”, legt Marike Schoneveld van Fonds Ziekenhuisopleidingen (FZO) regio Noord-Brabant uit.

Een proef met een regionale flexibele schil is inmiddels gestart. Het doel van die proef is dat zorgmedewerkers in de regio de kans krijgen om ook in de keuken van een ander ziekenhuis te kijken. Op die manier blijven zorgmedewerkers ook behouden voor de zorg.

Het opleiden en behouden van zorgpersoneel is vanwege de hoge werkdruk een enorme uitdaging. “Je moet voldoende opleiden, maar dat is lastig als je een personeelstekort hebt”, vertelt Schoneveld.

Uitval voorkomen
In de strijd tegen de uitval van personeel werken sommige ziekenhuizen al met een assessment voor verpleegkundigen die doorstromen naar een vervolgopleiding. Met dat assessment kan ondervangen worden tegen welke problemen een student aanloopt. “Dan kun je een student dus veel beter begeleiden, los van het vakinhoudelijke deel. En zo kunnen we voorkomen dat iemand uitvalt. Want elke student die uitvalt is een gemiste kans.”

Het uiteindelijke doel van het actieplan is om 10 procent meer mensen op te leiden en minimaal 10 procent meer zorgmedewerkers te behouden. Het Amphia Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Bernhoven, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima MC en St. Anna Ziekenhuis doen mee aan het plan, waarvoor drie jaar is uitgetrokken.

Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), Transvorm en BEN OK zijn ook nauw betrokken bij dit plan. Transform houdt zich bezig met oplossingen voor tekorten op de zorgarbeidsmarkt. BEN OK is een platform voor innovatieve opleidingen en ontwikkeling op de operatiekamers in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.