Jongeren willen betaalbare starterswoningen in eigen dorp

28 september 2021 om 17:38 • Aangepast 29 september 2021 om 09:21
nl
De woningmarkt verkeert in een crisis. Huisjesmelkers vragen torenhoge huren en als starter is het ook erg lastig om aan een betaalbare koopwoning te komen. Al helemaal in het dorp waar je geboren en getogen bent. Daarom heeft de jeugd van Nispen zich verenigd in 'B(eh)ouwt Nispense Jongeren'. “Wij willen hier koste wat het kost blijven wonen.”
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

Giel van Wesel praatte bij voetbalvereniging NSV met zijn vrienden. Sommigen zijn al bijna vier jaar op zoek zijn naar een woning. “Zeker in Nispen is er voor ons weinig aanbod. En áls er al oudere, betaalbare huizen beschikbaar komen, biedt iemand uit de Randstad veel meer. Laatst nog bood iemand meer dan 60.000 euro over! Dat kan ik als starter toch niet ophoesten? Bovendien is het lastig om in je eentje aan een hypotheek te komen.”

De moed zakte Giel en zijn vrienden dus in de schoenen. Ze besloten daarom het heft in eigen hand te nemen.

Een Randstedeling bood meer dan 60.000 euro ver! Dat kan ik als starter toch niet ophoesten?

“Ik ben samen met mijn vrienden opgegroeid in deze fijne omgeving met veel rust. Ook het gevoel van saamhorigheid is hier groot hier”, vervolgt Giel. Zo is hij nauw betrokken bij NSV en de KPJ. Belangrijke redenen voor hem om in het dorp te blijven. Ook dragen jongeren volgens hem bij aan de leefbaarheid van het dorp. “In dorpen als Wouwse Plantage en Moerstraten is al veel leegloop. Dat willen we voorkomen.”

Roosendaal heeft meer woningaanbod is en zou een makkelijkere keuze kunnen zijn voor jonge starters. “Maar dat is niet wat we met onze vereniging willen. Wij willen koste wat het kost in Nispen blijven wonen.” Overigens wil Giel niet huren. “Dat is zonde van je geld, want dan wordt een huis nooit van jezelf. Met een koopwoning heb je meer vrijheid, want je bent niet te maken met een huurbaas of woningbedrijf.”

Wij willen koste wat het kost in Nispen blijven wonen.

In Wouw heeft de jeugd zich verenigd in 'Wouw (Z)onder Dak'. Eric de Regt van VLP Roosendaal, die pleit voor meer starterswoningen in Wouw, snapt hun doel. “Ze willen graag in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.” Hij vindt het goed dat jongeren zich actief inzetten voor meer starterswoningen, in plaats van lijdzaam aan de kant te wachten totdat er iets gebeurt.

Starters moeten echt van nul af aan beginnen.

De Regt merkt dat er nauwelijks aanbod is voor hen. Of de prijzen zijn torenhoog. Doordat starters net van school afkomen, hebben ze geen vette spaarrekening of topsalaris. Ook de voorwaarden om een hypotheek te krijgen zijn lastig. “Starters moeten echt van nul af aan beginnen. Ze komen gewoon niet aan een woning.”

Dit probleem kan volgens hem alleen opgelost worden door huizen te bouwen. Niet alleen voor starters, ook voor senioren. Zo komt er een doorstroom op de woningmarkt op gang en kunnen starters sneller en beter aan een huis komen. De gemeente wil nog geen beloftes doen over de bouw van starterswoningen.

De bouw van een nieuwe basisschool in het Geerhoekgebied in Wouw.
De bouw van een nieuwe basisschool in het Geerhoekgebied in Wouw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.