Liveblog

Coronanieuws: Roosendaalse horeca werkt straks ook met polsbandjes

29 september 2021 om 06:58 • Aangepast 7 oktober 2021 om 11:52
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen in totaal 53 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Woensdagochtend zijn 187 nieuwe positieve tests geregistreerd in Brabant.
  • In 2020 zijn er minder winkels gesloten dan in 2019, ondanks de komst van het coronavirus.
  • Nederland gaat door de grens van twee miljoen besmettingen
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.58

Dit liveblog is gesloten

19.54

95 miljoen extra voor coronabestrijding in arme landen

Het kabinet trekt nog eens 95 miljoen euro uit om de coronacrisis te bestrijden in arme landen. Demissionair minister Tom de Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking) zei op een bijeenkomst in Genève dat van het geld 75 miljoen bestemd is voor de versterking van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden en 20 miljoen voor de aanschaf van vaccins daar.

17.56

Blok: alleen nog coronasubsidie voor nachthoreca en evenementen

Het demissionaire kabinet ziet er niets in om buiten de nachthoreca en evenementenbranche nog langer bedrijven met subsidies te ondersteunen. In die sectoren is nog sprake van een tijdelijke omzetderving door de resterende coronamaatregelen. De problemen van andere ondernemers zijn structureler van aard, zegt economieminister Stef Blok. Zij zullen hun volgens hem bedrijfsvoering daarop moeten aanpassen.

17.35

Vaccinatiegraad in Nederland

In totaal is tachtig procent van de mensen van twaalf jaar en ouder in Nederland volledig gevaccineerd. Het percentage gevaccineerde mensen blijft wekelijks nog stijgen, meldt demissionair minister Hugo de Jonge.

Wachten op privacy instellingen...
16.49

Roosendaal gaat polsbandjes gebruiken in de horeca

Na Breda en Oosterhout start de gemeente Roosendaal vanaf vrijdag ook met het gebruik van polsbandjes voor de horeca. Bezoekers van horecagelegenheden hoeven dan dus niet meer overal de CoronaCheck-app te laten zien. Op vertoon van een geldige QR-code krijgen ze een bandje waarmee ze de hele avond bij horecagelegenheden naar binnen kunnen.

Burgemeester Han van Midden: "De horeca heeft het zwaar gehad in coronatijden, maar nu nog steeds. We hopen hiermee de controledruk voor de horeca in de binnenstad te verlichten."

16.32

Kabinet akkoord met polsbandje na controle QR-codes

Het kabinet kan ermee leven als gemeenten na het tonen van een geldige QR-code polsbandjes inzetten om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld cafés en restaurants in een bepaald gebied. Wel moeten gemeenten en ondernemers ervoor zorgen dat het coronabandje niet langer dan 24 uur geldig is, en niet overdraagbaar is aan een ander. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag in een brief aan de burgemeesters.

16.24

Vaccinaties per gemeente

Alphen-Chaam en Hilvarenbeek zijn de twee gemeenten in Brabant met de hoogste vaccinatiegraad. Van de mensen van 18 jaar en ouder is 92 procent volledig gevaccineerd. In Altena is de vaccinatiegraad met 75 procent het laagst.

Bekijk hieronder hoeveel mensen in jouw gemeente zijn gevaccineerd:

Wachten op privacy instellingen...
15.50

YouTube gaat optreden tegen alle anti-vaccinatiecontent

YouTube gaat optreden tegen alle video's die valse informatie verspreiden over vaccinaties. De website trad al op tegen video's over coronavaccinaties, maar verbreedt dit nu naar vaccinaties in het algemeen.

YouTube meldt in een verklaring dat het vaak voorkomt dat foute informatie over coronavaccinaties overloopt in foute informatie over alle vaccinaties. Het bedrijf ziet het nu als zijn taak om "het werk dat we zijn begonnen met Covid-19 uit te breiden naar alle vaccins".

15.26

Besmettingen in Brabant

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 187 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is iets meer dan een dag eerder, toen werden 173 mensen positief getest. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
15.22

Coronagemiddelde daalt, Nederland door grens 2 miljoen gevallen

Het gemiddelde aantal positieve tests daalt woensdag, nadat het afgelopen twee dagen licht steeg. Nederland kwam woensdag boven de grens van twee miljoen positieve tests uit.

Het RIVM kreeg tussen dinsdag- en woensdagochtend 1776 meldingen van positieve tests. Dat is iets lager dan vorige week woensdag, toen bijna 1900 besmettingen werden vastgesteld. In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 11.618 positieve tests, gemiddeld bijna 1660 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli.

11.23

53 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Afgelopen etmaal belandden vijf mensen met corona in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er evenveel als de dag ervoor. Daarmee liggen er nu in totaal 53 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Eén iemand is in de laatste 24 uur overleden.

10.15

Minder winkels gesloten in coronajaar 2020 dan daarvoor

Het aantal winkels die hun deuren moesten sluiten was in 2020 lager dan in 2019. Ondanks de komst van het coronavirus. in 2020 sloten 322 winkel tegenover 394 in 2019. Dit komt waarschijnlijk omdat er winkelpanden in de coronaperiode op andere manieren zijn gebruikt. Bijvoorbeeld voor culturele activiteiten, voor ontspanningsplekken of voor dienstverlening.

06.52

Grens van 2 miljoen besmettingen bereikt

Nederland gaat woensdag door de grens van 2 miljoen coronagevallen. De teller stond dinsdag op 1.999.592 positieve tests sinds het begin van de uitbraak.

Het coronavirus werd op 27 februari 2020 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Een man uit Loon op Zand was besmet geraakt tijdens een reis voor zijn werk naar Italië. Hij was opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het naburige Tilburg.

06.47

Politiek tegen nieuw soort coronapas

Met een coronatoegangsbewijs voor gevaccineerden kan het nachtleven mogelijk sneller open. Het OMT suggereert zon 2G-model, maar de politiek wil er nu niet aan, meldt het AD. "Dit is een drempel."

In haar afscheidsbrief met felle kritiek op het coronabeleid schreef de ontslagen CDA-staatssecretaris Mona Keijzer maandag: "Het langzaam overgaan naar een situatie waarin je alleen nog maar ergens naar binnen mag met vaccinatie- of herstelbewijs (2G-systeem) is onnodig en niet proportioneel. De samenleving is niet maakbaar."

Nu werkt het Nederlandse coronabewijs volgens het 3G-model: wie Genezen, volledig Gevaccineerd of negatief Getest is, krijgt een QR-code en kan overal naar binnen.

06.36

Mogelijk twee keer extra prikken in 2022

Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat de gehele bevolking volgend jaar opnieuw twee keer moet worden ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Daarin is voor volgend jaar een bedrag van 134 miljoen euro gereserveerd voor dit scenario. In een toelichting op het bedrag wordt in de begroting gesproken van "het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken)", meldt NRC.

Dat het ministerie zich concreet voorbereidt op een derde en mogelijk zelfs vierde coronaprik voor de hele bevolking in 2022 was nog niet eerder bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!