Coronanieuws: steeds meer valse prik- en testbewijzen - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: steeds meer valse prik- en testbewijzen

30 september om 06:10 • Aangepast 11 oktober om 11:47
Foto: BeeldWerkt
Foto: BeeldWerkt
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte over het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Bijna heel Nederland oranje op Europese coronakaart
  • Er liggen donderdag in totaal 54 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

23.02

Het liveblog is gesloten

21.07

208 nieuwe besmettingen in Brabant

In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 208 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Gisteren waren dat er 187. In de ziekenhuizen kwam 1 nieuwe coronapatiënt binnen, net als gisteren.

Wachten op privacy instellingen...
20.10

Economen vrezen niet voor problemen bij stopzetting coronasteun

Het einde aan het gros van de coronasteunmaatregelen komt bij sommige ondernemers misschien hard aan, maar de knip door loon- en vastelastensubsidies is voor de Nederlandse economie niet te vroeg gezet. Die inschatting maken economen van ING en ABN AMRO.

20.09

Boeren: buitenlands personeel kan soms geen coronabewijs krijgen

Buitenlandse arbeidskrachten in de land- en tuinbouw kunnen soms geen coronabewijs aanvragen, ondanks dat ze wel gevaccineerd zijn. Dat komt omdat zij geen DigiD hebben, waarschuwt boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland. Om de bewegingsvrijheid van internationale werknemers te garanderen, dringt de branchevereniging in een verklaring aan op een oplossing voor deze specifieke groep.

18.18

Steeds meer aanbieders valse prik- en testbewijzen

Het aantal aanbieders van valse coronavaccinatie- en testbewijzen neemt toe, meldt GGD GHOR Nederland. De koepelorganisatie van de gezondheidsdiensten maakt zich hier zorgen over. "Hier is blijkbaar een markt voor", aldus een woordvoerster. "We zien een toenemend aantal zaken langskomen", vertelt ze. Om hoeveel gevallen per week het gaat, kan de woordvoerster niet zeggen. Wel legt ze uit dat een speciaal team dat onder meer sociale media in de gaten houdt "iedere dag vele berichten" voorbij ziet komen. Het gaat dan om posts op bijvoorbeeld Instagram of Snapchat van mensen die vervalste vaccinatie- of testbewijzen aanbieden. Van die berichten maakt de GGD melding bij de politie.

18.10

Nederland doneert 27 miljoen vaccins

Nederland geeft vanaf volgende maand coronavaccins weg aan het internationale programma Covax. Het is de bedoeling dat komend jaar 27 miljoen doses worden gedoneerd. Dat kan volgens het ministerie van Volksgezondheid omdat inmiddels iedereen die dat wilde in Nederland een prik heeft kunnen krijgen. Covax waarschuwt al maanden dat rijke landen te weinig vaccins doneren, waardoor het virus voor iedereen een bedreiging kan blijven vormen.

15.40

Weekgemiddelde blijft dalen

Het zevendaags gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettnigen nam afgelopen week verder af. Afgelopen week werden gemiddeld 1647 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week donderdag stond het zevendaags gemiddelde nog op 1791 en een week eerder ging het om 2172 gevallen per dag.

14.38

Steeds minder coronapatiënten op ic's in ziekenhuizen

Op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen is het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal weer iets verder gedaald. Er liggen nu nog 140 mensen met Covid-19, het laagste aantal in meer dan twee maanden. Vergeleken met woensdag gaat het om een afname van 3 patiënten, valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal mensen op de ic's is hiermee voor de negende dag op rij afgenomen. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten juist toe met 3 afgelopen etmaal. Daar liggen nu 316 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het totaal aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen komt hiermee uit op 456, gelijk aan woensdag.

13.25

Brabant blijft oranje op coronakaart, Friesland nog altijd rood

Zuid-Holland en Flevoland zijn niet langer rood op de kaart van coronagevallen in Europa. De waarschuwingskleur is donderdag omlaag gegaan naar oranje, het een na laagste niveau. Dat komt doordat het aantal positieve tests er genoeg is gedaald. Friesland blijft als enige provincie rood. De rest van het land blijft oranje. De laatste keer dat Nederland er zo goed voor stond, was begin juli, voor de vierde golf.

13.14

In totaal 101 demonstranten aangehouden bij Waku Waku

In totaal zijn er woensdagavond 101 mensen aangehouden omdat ze tegen het verbod in demonstreerden voor restaurant Waku Waku in Utrecht, laat de politie donderdag desgevraagd weten. Allen zijn donderdagochtend weer vrijgelaten. Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma had besloten dat de demonstratie niet meer op het Vredenburg mocht worden gehouden en moest worden verplaatst naar het Jaarbeursplein.

De locatie voor het door de gemeente gesloten restaurant - dat gasten niet wil controleren op coronabewijzen - leverde met de demonstranten gevaar op voor verkeer en openbare orde. Ook wilde de gemeente dat horecazaken rondom Waku Waku weer normaal hun werk konden doen.

11.11

54 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Afgelopen etmaal belandden vier mensen met corona in de Brabantse ziekenhuizen. Dat is er een minder dan een dag eerder. Daarmee liggen er nu in totaal 54 coronapatiënten in het ziekenhuis. Niemand is in de laatste 24 uur overleden. Drie patiënten zijn ontslagen en 1 patiënt is overgeplaats.

10.41

Bekijk hier de vaccinatiecijfers bij jou in de buurt

Op deze kaart vind je per gemeente terug hoeveel procent van de inwoners (volledig) gevaccineerd is met een coronavaccin. De RIVM-cijfers zijn afgerond op hele percentages. In Hilvarenbeek en Alphen-Chaam hebben procentueel de meeste mensen alle prikken gehad.

Wachten op privacy instellingen...

09.24

Ministerie past reisadvies aan voor Slowakije en Zuid-Afrika

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor verschillende landen, waaronder Slowakije en Zuid-Afrika, aan. De wijzigingen zijn op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Slowakije is aangewezen als hoogrisicogebied en gaat van groen naar geel. Wie vanuit dit land naar Nederland reist, heeft vanaf zondag een coronabewijs nodig. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

08.34

Lareb: 10.000 meldingen menstruatiestoornissen na coronavaccins

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe bijna 10.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. De klachten lopen uiteen van het uitblijven van de menstruatie, hevige menstruatie, tot doorbraakbloedingen. Ook zijn er klachten over bloedingen na de overgang, maakte het bijwerkingencentrum bekend.

Lareb is momenteel bezig om de meldingen nader te bekijken en in kaart te brengen. Ook internationaal wordt er nader onderzoek naar gedaan.

07.22

Omzet detailhandel groter dan voor corona

Winkeliers hebben in augustus meer omzet geboekt dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat komt vooral door non-foodzaken, zoals kleding- en schoenenwinkels. Supermarkten deelden niet in die groei. Hun omzet daalde juist.

De detailhandel zette vorige maand 3 procent meer om dan in augustus 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet in de detailhandel was ook groter dan voor de coronapandemie. Ten opzichte van augustus 2019 ging het om 13,4 procent groei.

05.54

Laatste kans voor ondernemers om NOW-steun aan te vragen

Voor ondernemers sluit donderdag de aanvraagperiode voor de zesde ronde van de loonsteun van de overheid om de coronacrisis door te komen. Om in aanmerking te komen voor deze laatste periode van de loonsteun, de NOW-regeling, moeten ondernemers minimaal 20 procent omzetverlies aantonen in de periode juli tot en met september.

Uitkeringsinstantie UWV, die de aanvragen verwerkt, meldde eerder dat het aantal steunaanvragen op het laagste niveau ligt sinds het begin van de crisis.

05.53

Rechtszaak om sluiting Utrechts restaurant

Bij de rechtbank in Utrecht vindt donderdag een zitting plaats waarin restaurant Waku Waku de sluiting van het etablissement door de gemeente aanvecht. De gemeente Utrecht ging over tot sluiting omdat het aan het Vredenburg gevestigde restaurant weigert de CoronaCheck-app van gasten te controleren. Dit is sinds zaterdag verplicht.

Een crowdfundingsactie om het restaurant te steunen heeft inmiddels ruim twee ton opgeleverd. De afgelopen dagen kwamen honderden steunbetuigers en demonstranten op de been voor het veganistische restaurant.

05.50

Helft volwassenen voelde zich vorig jaar eenzaam

Donderdag begint de twaalfde editie van de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land zijn honderden activiteiten georganiseerd met het doel eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.In 2020 gaf 47 procent van de volwassenen aan eenzaam te zijn, van wie 11 procent zich ernstig eenzaam voelde, zo staat in de Gezondheidsmonitor. Onder 85-plussers was 66 procent eenzaam, van wie 14 procent ernstig.

Ouderenbond ANBO zegt dat tijdens de eerste en tweede lockdown vorig jaar de eenzaamheid onder ouderen toenam. Nu durven mensen weer meer naar buiten, maar het is volgens de bond nog te vroeg om te zeggen of het 'corona-effect' helemaal verdwenen is.

05.48

Autosector herstelt moeizaam van crisis

De autobranche herstelt moeizaam van de coronacrisis. Dat concludeert ABN AMRO in een analyse over de automarkt. De verkoop van nieuwe auto's stokt, onder meer door productieproblemen vanwege een wereldwijd tekort aan chips. De tweedehandsverkoop gaat wel goed, vooral ook omdat mensen die niet willen wachten op een nieuwe auto kiezen voor een gebruikte wagen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...