Dierenarts is voor veel baasjes te duur: ‘De gemeente moet hen helpen’ - Omroep Brabant

Dierenarts is voor veel baasjes te duur: ‘De gemeente moet hen helpen’

29 september om 18:00 • Aangepast 30 september om 10:19
Als het aan Bozkurt ligt, hoeft straks niemand meer een bezoekje aan de dierenarts over te slaan.
Als het aan Bozkurt ligt, hoeft straks niemand meer een bezoekje aan de dierenarts over te slaan.
Zo’n 66.000 huisdieren in ons land krijgen niet de zorg die ze nodig hebben, omdat hun baasjes een bezoekje aan de dierenarts niet kunnen betalen. Onacceptabel, vindt het Roosendaalse raadslid Selda Bozkurt. “Een vrouw vertelde me laatst dat het voelde alsof ze een van haar kinderen was verloren.”
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

Bozkurt (Burger Belangen Roosendaal) is naast haar werk als raadslid ook kapster. Ze hoort regelmatig schrijnende verhalen voorbijkomen. “Ik help vaak mensen die het niet zo breed hebben met een gratis knipbeurt. Die vertrouwen je en durven dan hun problemen te delen.” Daarbij zijn de huisdieren vaak onderwerp. “Hoe vaak ik niet hoor dat iemand zijn hond of kat niet kan laten verzorgen...”

"Ik heb een kat. Een tijdje terug mankeerde hij iets en toen heb ik verschrikkelijk gehuild."

Laatst hoorde Bozkurt nog zo’n triest verhaal. “Die vrouw vertelde dat haar hond alles voor haar betekende. Maar toen hij ziek was, had ze niet genoeg geld voor een bezoek aan de dierenarts. Het arme dier is uiteindelijk overleden. Voor haar voelde het alsof ze haar kind kwijt was.”

Zelf moet ze er niet aan denken. “Ik heb een kat. Een tijdje terug mankeerde hij iets en toen heb ik verschrikkelijk gehuild.”

Maar waar Bozkurt de mogelijkheid had om haar huisdier medicijnen te geven, ligt dat voor veel Roosendalers dus net even anders. Daarom wil ze nu dat de gemeente met een hulpplan komt. Ze wijst ook op andere plaatsen, waar al speciale regelingen met dierenartsen zijn. “Daar kunnen mensen voor een lagere prijs naar de dierenarts. Laten we nou gewoon kijken hoe ze het daar precies aanpakken.”

"Het gaat uiteindelijk ook niet alleen om de mensen. We moeten die dieren helpen."

Bozkurt dient volgende maand een motie in, waar inmiddels ook andere partijen zich achter hebben geschaard. Toch wordt er door sommige raadsleden volgens haar soms nog wat sceptisch naar het plan gekeken.

“Een raadslid zei dat arme mensen maar geen huisdieren moeten nemen. Maar wie zijn wij om dat te bepalen. Soms zijn mensen zo eenzaam, dat een dier het enige is wat ze hebben. En trouwens: het gaat uiteindelijk ook niet alleen om de mensen. We moeten die dieren helpen.”

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...