PSV wint met ruime cijfers van Sturm Graz

30 september 2021 om 20:35 • Aangepast 1 oktober 2021 om 20:23
PSV heeft in de uitwedstrijd tegen Sturm Graz goede zaken gedaan. De Eindhovenaren waren een maatje te groot voor de Oostenrijkse club en wonnen met 1-4. Het is voor PSV de eerste overwinning in deze Europa League.

In een sfeervol Merkur Arena begon Sturm Graz fel aan het eerste kwartier. Even leek het erop dat PSV een lastige avond zou krijgen, maar nadat de storm was uitgeraasd ging PSV aan de knoppen draaien.

In een (te) laag tempo ging de ploeg uit Eindhoven op zoek naar de openingstreffer. Na 28 minuten was er een gevaarlijk schot van Cody Gakpo, twee minuten later schoot Philipp Max een vrije trap op de handen van de Oostenrijkse goalie.

Het waren twee waarschuwingsschoten: de derde kans van de wedstrijd was wel raak voor de Eindhovenaren. Graz kon een corner moeilijk wegwerken waarna de bal terecht kwam bij Ibrahim Sangaré. De middenvelder schoot acrobatisch de 0-1 tegen de touwen.

Hoger tempo
PSV had geen kind aan Sturm Graz. Je had het idee dat als PSV iets opschakelde qua tempo het over de Oostenrijkers heen zou walsen. Hoewel de thuisploeg ook fel begon aan de tweede helft leek de wedstrijd na vijftig minuten beslist.

In een hoog tempo kwam PSV eruit nadat Sturm Graz niet gevaarlijk kon worden uit een corner. Via Eran Zahavi en Mario Götze stonden de Eindhovenaren binnen de kortste keren aan de andere kant van de zestien. Het was de Israëlische spits die het eindstation was van deze vlijmscherpe counter. Hij maakte anders dan afgelopen zaterdag (2-1 verlies bij Willem II) wel zijn eerste kans af: 0-2.

Onnodig spannend
De 0-2 tussenstand was voor de thuisploeg reden om alles of niets te gaan spelen. Met veel energie zocht ze de aanval. Die instelling werd al vrij snel beloond. Vijf minuten na de 0-2 lag de bal er aan de andere kant al in. Een vrije trap werd van dichtbij binnengekopt door Jon Stankovic.

Waar de wedstrijd al dood en begraven had moeten zijn, ging het thuispubliek er nog maar eens achter staan. Sturm Graz had een tweede adem gevonden en kwam paar keer dichtbij de gelijkmaker. Vooral na 65 minuten was er een gigantisch grote kans. Joël Drommel, zaterdag nog de schlemiel, redde op miraculeuze wijze een kopbal van dichtbij.

PSV loopt uit
Waar het wachten leek op de 2-2 kwam ruim een kwartier voor tijd alsnog de beslissing. Waar invaller Carlos Vinícius een minuut eerder al de 1-3 op zijn voet had, schoot de jarige Max op prachtige wijze de bal alsnog achter de doelman. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van de linksback die van een meter of 30 scoorde. Het feest voor de uitsupporters werd compleet toen Yorbe Vertessen ook nog voor 1-4 zorgde. Een late rode kaart voor Sangaré was het enige smetje op een verder vlekkeloze avond voor PSV.

De overwinning op Graz is voor PSV de eerste driepunter deze Europa League. Na twee wedstrijden hebben de Eindhovenaren vier punten. Eerder speelde de ploeg gelijk tegen Real Sociedad.