Liveblog

Coronanieuws: 142 nieuwe besmettingen in Brabant

1 oktober 2021 om 06:53 • Aangepast 2 oktober 2021 om 10:55
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Vanaf vrijdag moet je betalen voor een coronatest als je op reis wil.
  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen vrijdag 53 coronapatiënten.
  • Roosendaal gebruikt polsbandjes ook bij intocht Sinterklaas.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.57

Dit liveblog is gesloten

19.20

Polsbandjesexperiment in Zevenbergen mislukt

De horeca in Zevenbergen stopt alweer met het experiment met corona-polsbandjes. Dat schrijft BN De Stem. Het was de bedoeling dat bezoekers maar één keer gecontroleerd hoefden te worden om alle horeca in een stad te mogen bezoeken. Maar in Zevenbergen verliep dat niet vlekkeloos, en liepen er mensen rond met een polsbandje die nooit door de check konden zijn gekomen, omdat ze niet gevaccineerd zijn. Komend weekend moet iedereen dus weer bij iedere voordeur van een café of restaurant worden gecontroleerd.

16.10

Reproductiegetal coronavirus iets omhoog

Het coronavirus verspreidt zich iets sneller en dat is te zien in het zogenoemde reproductiegetal. Het cijfer ging vrijdag iets omhoog, van 0,9 naar 0,93. Zolang het cijfer onder de 1 zit, daalt het aantal positieve tests, maar hoe dichter bij de 1, hoe langzamer de daling gaat. Een reproductiegetal van 0,93 betekent dat honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, gemiddeld 93 anderen besmetten.

15.30

142 nieuwe besmettingen in Brabant

In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 142 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Gisteren waren dat er 207. In de ziekenhuizen kwamen drie nieuwe coronapatiënten binnen, gisteren ging het om één patiënt.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Bloedprop toegevoegd als bijwerking in bijsluiter Janssen

Een nieuwe bijwerking van het coronavaccin van Janssen wordt toegevoegd aan de bijsluiter. Het gaat om veneuze trombose, een bloedprop in een ader, bijvoorbeeld in een been, arm of de longen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft besloten dat de aandoening als zeldzame bijwerking in de bijsluiter moet, nadat uit onderzoek een mogelijke relatie met het vaccin van Janssen was gebleken.

14.15

Ruim 40 procent van de aangeboden gratis zelftesten besteld

3,4 miljoen huishoudens hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om twee gratis corona-zelftests te bestellen. Dat betekent dat ruim 40 procent van de bestelcodes is gebruikt, meldt het Ministerie van Volksgezondheid desgevraagd. De zelftesten zijn nog tot en met deze vrijdag te bestellen, maar het ministerie verwacht niet veel aanvragen meer.

13.52

Nog 437 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen. Momenteel verzorgen intensive cares en verpleegafdelingen nog 437 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 19 minder dan 24 uur geleden, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de ic's liggen vrijdag 132 COVID-19-patiënten, acht minder dan een dag eerder. Het is de tiende dag op rij dat het aantal patiënten op de ic-afdelingen afneemt. Er werden afgelopen etmaal zeven nieuwe mensen met COVID-19 op een ic opgenomen, maar doordat er meer mensen de afdeling mochten verlaten of overleden nam het totaalaantal opnames toch af.

Hetzelfde geldt voor de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 305 coronapatiënten, een daling van elf ten opzichte van donderdag. Er werden afgelopen etmaal 45 nieuwe mensen met COVID-19 op een verpleegafdeling opgenomen.

13.22

Roosendaal gebruikt polsbandjes ook bij intocht Sinterklaas

Roosendaal gaat de polsbandjes die zijn ingevoerd voor de horeca, ook gebruiken bij de intocht van Sinterklaas op 13 november. Mensen krijgen het bandje nadat ze hun coronatoegangsbewijs hebben laten zien. Met het polsbandje om kunnen ze het aanmeren van de pakjesboot bijwonen, of het officiële ontvangstfeest in het centrum. Mensen zonder polsbandje mogen wel langs de route staan, maar de gemeente vraagt ze om niet mee te lopen met Sinterklaas en de pieten.

13.20

Merck: pil tegen COVID-19 beperkt kans op overlijden fors

De farmaceuten Merck en Ridgeback zeggen dat ze samen een pil hebben ontwikkeld die als geneesmiddel zou kunnen werken voor COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Als mensen uit risicogroepen de pil na hun besmetting krijgen, halveert volgens de bedrijven de kans dat zij zo ziek worden dat ze in een ziekenhuis belanden of komen te overlijden.

Merck en Ridgeback willen zo snel mogelijk toelating voor het middel, molnupiravir, aanvragen bij de Amerikaanse toezichthouders. Of het middel ook in Europa op de markt komt, melden de bedrijven niet.

12.05

Bergen op Zoom voert polsbandjessysteem in op stapavonden

Vanaf vrijdag 8 oktober voert de gemeente Bergen op Zoom voor de horeca het polsbandjessysteem in voor de stapavonden. Dit is besloten na overleg met de Bergse horeca. Na het tonen van het ID-bewijs en coronacheckapp krijgen mensen een polsbandje. Mensen zijn gevaccineerd, of hebben een herstelbewijs of een negatief testresultaat. De polsbandmethode gebruikt de gemeente tot 1 november. Daarna wordt bekeken wat dan de geldende maatregelen zijn.

12.02

Verkeer bijna zo druk als vanouds, wel meer verspreid over de dag

Automobilisten laten zich bijna net zoveel zien op de weg als voor de coronacrisis, zo meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). De toename die voor de zomer te zien was, zet door nu mensen weer terug zijn van vakantie. Wel is het nog duidelijk rustiger tijdens de ochtendspits en verspreidt het verkeer zich meer over de dag.

Vorige week brachten Nederlanders gemiddeld 37 minuten per dag in de auto door. Daarmee komen zij in de buurt van 2019. Toen lag het gemiddelde tijdens dezelfde periode op ongeveer 40 minuten. Het NVP komt aan deze cijfers door de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen te meten met een app.

11.40

53 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vrijdag in totaal 53 coronapatiënten. Dat is er een minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal belandden vijf mensen met corona in het ziekenhuis. Drie patiënten werden ontslagen uit ziekenhuis. Niemand is in de laatste 24 uur overleden. Geen enkele patiënt werd overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

11.35

Ongeveer evenveel afspraken Testen voor Toegang als vorig weekend

Zo'n 60.000 mensen hebben voor vrijdag een afspraak voor een coronatest gepland staan, om met de negatieve uitslag naar een kroeg, of bijvoorbeeld theatervoorstelling te kunnen. Voor zaterdag staan tot dusver 47.000 testafspraken ingepland, laat Stichting Open Nederland (SON) weten. De aantallen zijn vergelijkbaar met vorige week vrijdag rond hetzelfde tijdstip.

11.30

De Jonge is goed te spreken over eerste week met coronapas


"Onder de streep is het hartstikke goed gegaan", is de conclusie van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de invoering van het coronatoegangsbewijs. Dat werd zaterdag een week geleden ingevoerd in horeca en evenementen. De stap was volgens het kabinet nodig om de 1,5 meter los te laten.

Volgens De Jonge vindt het gros van de mensen de pas geen probleem en 'ook voor ondernemers blijkt het prima te werken', aldus de coronaminister. Het is voor het bedrijfsleven 'even wennen' en 'misschien niet hun lievelingsmaatregel', maar het werkt volgens hem wel.

11.25

GGD Hart voor Brabant breidt prikken zonder afspraak uit

Het prikken zonder afspraak is een succes. Reden voor de GGD Hart van Brabant om het aantal priklocaties uit te breiden. Het oorspronkelijke plan van de GGD Hart voor Brabant was om het aantal locaties af te bouwen naar twee (Veghel en Waalwijk). Vanwege het succes blijft nu ook Tilburg open.

Vanaf donderdag 7 oktober wordt in dezelfde regio’s als voorheen de mogelijkheid geboden om zich zonder afspraak te laten vaccineren. In alle gemeenten waar de GGD eerder de massavaccinatie uitvoerden terugkeren. Niet dagelijks, maar op een vaste dag één keer per week.

In Berghem, Boxtel en Uden doet de GGD dat op dezelfde plek eerder werd geprikt: Sportcentrum Berghem, Prior van Milstraat en Sporthal de Braken. In Boxmeer zal een aantal keer een vaccinatiebus komen. In Den Bosch wordt er op dit moment naar een passende locatie gezocht. Op al deze locaties is het niet meer nodig om een afspraak te maken om gevaccineerd te worden tegen corona.

09.40

Mondkapje niet langer verplicht in Vlaamse winkel, kroeg en school

Wie gaat winkelen in Antwerpen, naar de kroeg gaat in Gent of naar school of kantoor elders in Vlaanderen hoeft niet langer een mondkapje te dragen. Na bijna vijftien maanden is het masker in Vlaanderen op veel plaatsen niet meer verplicht. Het mondmasker was in België lange tijd gemeengoed, in ons land was men lange tijd sceptisch over het dragen ervan.

09.35

September had relatief weinig positieve coronatests

In september zijn naar verhouding vrij weinig mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde 62.218 bevestigde coronagevallen gedurende de maand, gemiddeld 2074 per dag. In het afgelopen jaar is er maar één maand geweest met nog minder positieve tests: juni van dit jaar telde 36.139 coronagevallen. Precies een jaar geleden, in september 2020, meldde het RIVM 50.008 positieve tests.

08.30

Australiërs mogen na anderhalf jaar weer naar het buitenland

Australië gaat na anderhalf jaar een verbod op internationale reizen verregaand versoepelen. Australiërs en inwoners met een permanente verblijfsvergunning mogen vanaf november het land weer verlaten, maakte premier Scott Morrison bekend. Daarmee vervalt een van de strengste maatregelen die internationaal is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

08.25

ING gaat voor 1,7 miljard euro eigen aandelen inkopen

ING gaat voor ruim 1,7 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Na het uitbreken van de coronacrisis gold in de eurozone voor banken een verbod om aandeelhouders te belonen met dividend of de inkoop van eigen aandelen. Het idee was dat ze extra kapitaal achter de hand moesten houden voor het geval dat de pandemie hevige schokken in het bankwezen zou veroorzaken. De beperkingen eindigen deze maand voor banken die er financieel goed voor staan. ING meldde in augustus al miljarden euro's naar aandeelhouders terug te willen laten vloeien.

07.16

Banken verwachten snelle terugkeer naar normale bedrijfsvoeringen

Banken houden komende tijd oog voor bedrijven die door het einde van de grootschalige coronasteun van de overheid in de knel komen. Maar op dit moment verwachten ze een snelle terugkeer naar een gewone bedrijfsvoering. "Het economisch herstel zet dit en volgend jaar goed door", stelt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken ondernemers voor een bedrag van in totaal bijna 70 miljard euro aan uitstel van aflossingen en financieringen geholpen, in aanvulling op de steun van de overheid. Daarmee is de bankfinanciering volgens de NVB goed op peil gebleven.

07.14

9,3 miljoen euro opgehaald tegen coronapandemie

'Samen in actie tegen corona' via Giro555 heeft in totaal 9,3 miljoen euro opgeleverd. In mei openden de samenwerkende hulporganisaties het banknummer en vrijdag werd de actie afgesloten. De donaties gaan onder meer naar beschermende kleding voor zorgverleners in India, het leveren van zuurstofflessen aan slachtoffers in Nepal, er zijn injectienaalden verstuurd naar Jemen en Suriname is voorzien van zuurstofapparaten en mobiele koelboxen.

Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555: "Deze donaties helpen ons in het mogelijk maken van wereldwijd sneller vaccineren. Dat is nog steeds de belangrijkste uitweg uit de coronapandemie."

06.13

Betalen voor je test als je op reis wil

Mensen die een coronatest nodig hebben omdat ze op reis gaan, moeten daar vanaf vrijdag voor gaan betalen. Afgelopen zomermaanden was het gratis. De kosten variëren per type test en per aanbieder.

Voor sommige reizen volstaat een antigeentest, voor andere bestemmingen is alleen een PCR-test voldoende. Bij de grote aanbieder Spoedtest.nl kost een PCR-test 80 euro. De uitslag is er dan binnen 24 uur. Een antigeentest kost beduidend minder: 40 euro. Bij andere aanbieders zijn die sneltesten ook een stuk goedkoper dan de PCR-tests.

06.11

Uitspraak in kort geding tegen coronaregels

De rechtbank in Den Haag doet vrijdagochtend uitspraak in een kort geding over de nieuwste coronamaatregelen die nu bijna een week voor de organisatoren van evenementen gelden. Twintig partijen willen af van de voorschriften om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht.

Onder meer Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO daagden vorige week de Nederlandse staat voor de rechter. De rechtszaak werd ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!