Video

Amateurvoetbal komt scheidsrechters tekort: 'Ook door kritiek toeschouwers'

2 oktober 2021 om 10:00 • Aangepast 5 oktober 2021 om 09:50
nl
Brabantse amateurvoetbalclubs komen honderden scheidsrechters tekort om alle wedstrijden in het weekend te kunnen leiden. Dat blijkt uit een rondgang bij verschillende voetbalclubs. Een oplossing is nog niet in zicht, stelt Enrico Meulenbroek, scheidsrechterscoördinator van VV Gemert. "We zijn net begonnen met een cursus, maar twee van de drie zijn alweer gestopt."
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

"Vorige week moest een opa van een jeugdspeler fluiten”, zegt Meulenbroek. ”Ik ben heel blij dat hij dat wilde doen, maar die wedstrijd liep niet echt lekker. We hebben dus gewoon gediplomeerde scheidsrechters nodig op het veld."

De KNVB luidde deze week de noodklok vanwege het probleem. In 2016 telde het amateurvoetbal in Nederland circa 34.000 scheidsrechters. Nu zijn dat er nog maar ruim 30.000. Met 32.000 wedstrijden per speelweekend is er dus sprake van een flink tekort.

"Ouders staan soms te schreeuwen, ze moeten gewoon hun mond houden."

Een van de oorzaken daarvan volgens Meulenbroek: mensen die langs het veld staan. "Ouders staan soms te schreeuwen, ze moeten gewoon hun mond houden. Sommige scheidsrechters stoppen daardoor en dat moeten we niet willen."

De tekorten zijn vooral merkbaar bij clubs met veel teams die hoger spelen. Die krijgen normaal gesproken van de KNVB een scheidsrechter. "Maar als daar tekorten zijn, moeten we doorschuiven uit lager spelende teams en dat levert problemen op", stelt Meulenbroek. "Dus het komt weleens voor dat je vier scheidsrechters tekortkomt bij de junioren en senioren."

"Anderhalf jaar hebben we geen scheidsrechters kunnen opleiden."

Bij RKVV JEKA in Breda speelt hetzelfde probleem, ziet Johan Verbakel. "Maar het is een regel van de KNVB, dat doorschuiven. We moeten elke zaterdag improviseren en dan val je terug op ouders of spelers uit hogere teams."

Wel heeft de Bredase club een gelukje, want vlak voor corona is er nog een lichting scheidsrechters opgeleid die nu inzetbaar is. "Daar zijn we blij mee, want anderhalf jaar hebben we geen scheidsrechters kunnen opleiden."

Volgens de KNVB is de gestokte opleiding mede oorzaak van het huidige tekort. Om het probleem op te lossen, denkt Cluzona uit Wouw aan een financiële vergoeding voor de vrijwillige scheidsrechters en dan vooral voor jongeren. "Als je vakken staat te vullen in de supermarkt, krijg je daar ook vijf euro per uur voor", benadrukt voorzitter Jan Theuns.

Als kleine club ben je sneller tevreden met minder."

WVV'67 uit Woensdrecht en FC Bergen uit Bergen op Zoom merken de problemen minder. "Het wordt wel lastiger voor ons, maar dat is vooral omdat wij een club mensen hebben die drie of vier keer per seizoen wil fluiten. Voor onze wedstrijdsecretaris is het wat meer puzzelen", vertelt Erwin van den Heuvel, voorzitter van WVV'67.

"Maar we vangen het met z'n allen wel op. Als kleine club ben je sneller tevreden met minder."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.