Feestverbod voor studenten in Tilburg, anders worden ze uit huis gezet

1 oktober 2021 om 12:27 • Aangepast 4 oktober 2021 om 10:04
nl
Studenten die in de studentenflats aan de Professor Verbernelaan in Tilburg wonen, mogen komende tijd niet meer feesten. Doen ze dat wel, dan dreigt een dwangsom en uithuiszetting. In de nachturen staan er bewakers om de ruim vierhonderd studenten in de gaten te houden. "De grens is bereikt", laat woningcorporatie WonenBreburg weten.

Sinds de tweede lockdown neemt de overlast van de studentenflats aan de Professor Verbernelaan enorm toe. De studenten kunnen nergens heen, vervelen zich en willen een feestje. "Begrijpelijk", vindt Arthur Cavadino van WonenBreburg. Maar de buurtbewoners zijn daar minder blij mee. "Het is de laatste maanden steeds erger. Ze melden ernstige geluidsoverlast. Ik heb ook verhalen gehoord van dat er spullen uit ramen werden gegooid, maar dat heb ik zelf niet kunnen controleren", zegt hij.

De politie laat weten dat er inderdaad veel meldingen komen over de flats aan de Professor Verbernelaan. "Voornamelijk geluidsoverlast van feestjes waarbij grote groepen studenten bij elkaar komen. Dit zien we al langere tijd."

"We blijven studenten in studentenflats."

Kortom: de maat is vol. En dus stuurde WonenBreburg een mail naar alle bewoners met daarin strenge maatregelen:

  • Feesten zijn niet meer toegestaan.
  • Iedere nacht staat er bewaking om de bewoners in de gaten te houden.
  • Blijft de overlast aanhouden, dan legt de gemeente een dwangsom op.
  • De ruim vierhonderd bewoners lopen dan het risico dat de flats worden gesloten.

"Hierdoor komen dan alle studenten op de Verbernelaan op straat te staan", zo is te lezen in de mail.

"Ik heb vooral last van de internationale studenten."

De studenten schrikken van de mail en noemen het onrechtvaardig, want niet iedereen maakt zich schuldig aan die extreme overlast. "Er is altijd wel ergens een feestje, maar ik merk niet iedere dag geluidsoverlast", vertelt Ronald. "Wat ze zeggen in die mail kan natuurlijk niet. Het lijkt me niet dat je vijfhonderd mensen kunt verbieden om te feesten. De maatregelen vind ik ook niet verantwoord in een tijd waar studenten met veel mentale problemen zitten."

Het zouden vooral de internationale studenten zijn die voor overlast zorgen. "We zijn echt niet heilig, maar niet alle meldingen zijn de schuld van de mensen in onze flat. Ik heb zelf vooral last van de internationale studenten. Die zitten elke nacht buiten met muziekboxen bier te drinken", zegt Olivia.

Steven is een tijdje terug een groepschat voor de buurt gestart, zodat mensen die ergens last van hebben dat daarin kunnen aangeven. "Dit bleek een succes. Maar de goede relatie die we hebben opgebouwd met buurtbewoners, is tenietgedaan door internationals", zo schrijft hij. "Bijna iedere nacht staan ze met boxen buiten en schreeuwen ze hard. Als we hier iets van zeggen, worden ze agressief. Maar aangezien de meeste buurtbewoners niet snappen of weten dat de overlast voor het overgrote deel van de internationals komt, worden wij hierop aangekeken."

De woningcorporatie heeft bij internationale studenten huisregels opgehangen en stickers op de ramen geplakt met het verzoek hun ramen 's avonds dicht te doen.

"Dit is een signaal dat de grens is bereikt."

Buurtbewoners reageren verschillend op de overlast van de studentenflats. Een omwonende heeft er behoorlijk last van. “Ik hoor veel gebonk als ik ga slapen, maar heb daar nooit de politie voor gebeld. Ik heb wel een keer aangegeven dat ik de rotzooi die ze naar beneden gooien niet ga opruimen.”

Een ander vindt het wel meevallen. “Als ze hun ramen dichthouden heb ik bijna nergens last van. Ik snap ook wel dat ze lekker willen feesten. Ik ben zelf ook jong geweest”, lacht een buurtbewoner.

Cavadino van WonenBreburg geeft toe dat het vrij heftige maatregelen zijn, maar volgens hem zijn ze hard nodig. "Dit is een signaal dat de grens is bereikt. Het is zeker niet de bedoeling dat deze maatregel blijft. We willen eerst dat de situatie normaal wordt. De omgeving mag er geen last meer van hebben. We zijn in gesprek met de bewoners en omwonenden om goede afspraken te kunnen maken. Tot die afspraken er zijn, blijft de bewaking 's nachts rondlopen."

De corporatie kijkt ondertussen ook naar een andere plek waar studenten eventueel wel kunnen feesten.

De gemeente Tilburg wilde niets zeggen over de dwangsom en eventuele uithuiszetting en verwees naar WonenBreburg. Cavadino: "Ook de gemeente wil een duidelijk signaal afgeven, dat snap ik goed. Stel dat wij als corporatie niet ingrijpen, dan komt de openbare orde in gedrang. Zo ver wil de gemeente het niet laten komen. Maar er moet wel heel wat aan voorafgaan wil de gemeente echt deze middelen inzetten. Zolang ze zien dat wij ons echt inzetten en het effect heeft, zal dat niet aan de orde zijn."

Voor nu lijkt de maatregel in ieder geval te werken: "We hebben de hele week geen enkele melding gehad", zegt Cavadino.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!