Boekverfilming Deventer moordzaak: 'Klusjesman pakt zijn leven terug'

3 oktober 2021 om 15:09 • Aangepast 3 oktober 2021 om 18:30
nl
De film De Veroordeling over de Deventer moordzaak won vrijdag vier gouden kalveren. Journalist Bas Haan uit Sint-Oedenrode schreef het boek waarop de film is gebaseerd. Een boek over beeldvorming, fakenieuws en de werkelijkheid. In het Omroep Brabant tv-programma KRAAK. trekt hij parellellen met de huidige tweedeling in de maatschappij.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Het verhaal van de moordzaak is bij velen bekend. Een rijke weduwe wordt in haar villa vermoord en haar boekhouder Ernest Louwens wordt opgepakt en uiteindelijk veroordeeld, maar er blijft twijfel over bestaan. Opiniepeiler Maurice de Hond trekt zich het lot van de veroordeelde aan en wijst klusjesman Michaël de Jong aan als dader.

"De klusjesman is kapotgemaakt."

"Louwens is in eerste instantie vrijgesproken", vertelt Haan, die de zaak nauwgezet volgde en er dus een boek over schreef. "Daarna is hij veroordeeld op basis van bewijs dat niet klopte. Hij is daarmee een slachtoffer van rechterlijke dwaling. Maar Michaël de Jong is vervolgens kapotgemaakt en daar heeft Maurice de Hond een kwalijke rol in gespeeld. Hij is daarvoor ook veroordeeld", aldus de journalist.

De film gaat over de macht van beeldvorming. Hoe emoties het winnen van feiten, de angst voor de publieke opinie en hoe daar door mensen met de juiste ingangen en verkeerde bedoelingen mee wordt omgaan.

Toen Louwens werd veroordeeld, flipte hij in de rechtszaal en schreeuwde hij dat hij onschuldig was. Dat zorgde ervoor dat mensen het gevoel hadden dat hij dat niet kon acteren, dat hij het niet gedaan had. Het sloeg op hun gevoel. "Dat is natuurlijk onzin," zegt Haan, "maar zo was het sentiment."

"Een welles-nietesdiscussie die geen welles-nietesdiscussie is."

Daarmee trekt de journalist een parallel met de tweedeling in de huidige coronatijd, waarin gevoelens tegenover feiten worden gezet. "Op het moment dat je overal een welles-nietesdiscussie gaat voeren op basis van onrust en angst, dan gaat het fout."

"Dat brengt iets ernstigs boven water", gaat Haan verder. "En ik denk dat de film daarom ook zo aanslaat. Iedereen die naar de bios is geweest, wordt boos en schaamt zich. Die zeggen, ik ben er ook deels in meegegaan, in die bullshit-verhalen."

"Hij pakte zijn leven terug."

De film pakte het gouden kalf voor beste film. Fedja van Huêt won een kalf voor beste acteur. Het mooiste moment vond Haan bij de overhandiging van het gouden kalf voor de klusjesman. Dat werd niet opgehaald door de acteur, maar door Michaël de Jong zelf. "Daarmee pakte hij zijn leven terug", aldus Haan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!