PSV wint moeizaam van Sparta en komt op één punt van Ajax

3 oktober 2021 om 21:59 • Aangepast 4 oktober 2021 om 21:44
PSV heeft met 2-1 gewonnen van Sparta. In eigen huis wisten de Eindhovenaren zondagavond pas in de laatste tien minuten het verschil te maken door twee keer te scoren. Dankzij de overwinning komt PSV op één punt van koploper Ajax

In de wetenschap dat Ajax en Feyenoord eerder op de zondag hadden verloren begon PSV om 20.00 uur aan de thuiswedstrijd tegen Sparta. Een tijdstip dat onder de supporters bepaald niet populair was en dus was het de eerste twintig minuten stil in het Philips Stadion.

Reden om te juichen hadden de thuissupporters ook niet want PSV had moeite met het defensieve spel van Sparta. De Rotterdamse club had bepaald niet de insteek om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken, iets wat de Spartanen ook niet kwalijk was te nemen.

Trechtervoetbal
In de eerste helft noteerde PSV liefst 75 procent balbezit, twaalf doelpogingen en vijf schoten op doel. Maar ondanks de indrukwekkende statistieken bleef Sparta eenvoudig overeind. De reden was dat de Eindhovenaren alles door het midden speelden en het spel niet breed hielden.

Er was sprake van het welbekende trechtervoetbal. Iets wat ook in de wedstrijd tegen Benfica het geval was. PSV zocht alle ruimtes in het veel te drukke centrum. Het waren dan ook de middenvelders die het dichtst bij een doelpunt waren. Ibrahim Sangaré was na tien minuten twee keer bijna succesvol, maar stuitte op doelman Maduka Okoye. Marco van Ginkel was halverwege de eerste helft gevaarlijk met een kopbal

Plaaggeest Okoye
Doelman Okoye bleef een plaaggeest en had op haast alle inzetten een antwoord. En toen de doelman er na 68 minuten voetballen voor het eerst naast zat, was het Dirk Abels die de bal van de lijn wist te halen. Weer twee minuten later was het Eran Zahavi die de paal raakte. PSV kreeg steeds grotere kansen, maar de moedeloosheid sloop in de ploeg.

Zeker na de knapste redding van de Nigeriaanse keeper in de 78e minuut. Hij pakte een ogenschijnlijke onhoudbare kopbal van Zahavi op miraculeuze wijze. Nadat vorige week Willem II-doelman Timon Wellenreuther de wedstrijd van zijn leven keepte, was het nu Okoye die tegen PSV uitblonk.

Sangaré breekt de ban
Waar in Eindhoven sommige supporters rekening gingen houden met wederom puntverlies kwam het in de laatste tien minuten toch goed. Het was Sangaré die ruim vijf minuten voor tijd met een geplaatst afstandsschot de score wist te openen.

Een bevrijdende treffer en dat was te zien op het veld. Na de 1-0 denderde PSV door en kwam het nog geen drie minuten later ook op 2-0. Ryan Thomas stond op de juiste plek en schoot van dichtbij een voorzet van Cody Gakpo binnen. Hoewel Sparta in de slotfase de achterstand terugbracht (2-1), kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Het kostte PSV veel moeite maar deze drie punten tellen extra zwaar. Het gat naar koploper Ajax is bij het ingaan van de interlandbreak nog maar één punt. Na een zware dip gaat PSV die met een positief gevoel in. Velen zullen 24 oktober al omcirkelen in de agenda: Ajax - PSV.