Stadsimker stopt met dagelijks protest tegen distributiecentrum

4 oktober 2021 om 12:49 • Aangepast 4 oktober 2021 om 18:09
nl
De Tilburgse Stadsimker Marcel Horck stopt met zijn dagelijkse protest voor het gemeentehuis van Tilburg, tegen het nieuw te bouwen distributiecentrum Wijkevoort. Reden is een rondetafelgesprek dat door de gemeente op 20 oktober wordt gehouden, waarin niemand van een grote groep felle tegenstanders is uitgenodigd. De gemeente Tilburg snapt niet waar de stadsimker zich boos over maakt.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Volgende week maandag mogen 50 Tilburgers die kritiek hebben op het bestemmingsplan Wijkevoort zich in de gemeenteraad uitspreken. Een week later, op 20 oktober, wil de gemeente de plannen nog eens over het voetlicht brengen in rondetafelgesprek met publiek in de LocHal. Maar tot hun verbazing én onvrede, zijn juist de fanatieke tegenstanders niet uitgenodigd voor de talkshow, zoals de gemeente het zelf noemt. Horck: “Het wordt een feelgoodshow van de overheid, waar wij blijkbaar niet inpassen."

Horck wil uitvogelen wie er allemaal wél een uitnodiging voor de talkshow heeft ontvangen. “Dat wij, actievoerders niet zijn uitgenodigd dat kan nog, maar dat er helemaal niemand van de buurt is uitgenodigd, lijkt nog veel erger." Horck wil daarvoor een zogeheten WOB-verzoek indienen, waarna overheidsinstanties verplicht zijn bepaalde informatie prijs te geven.

“Voor wie is dat dan eigenlijk zo’n talkshow?”

Wethouder Bas van der Pol vindt het heel vervelend dat de Stadsimker zich niet gehoord voelt. "We hebben nog niemand echt uitgenodigd, alleen mensen gepolst of ze willen komen. Zowel de stadsimker als bewoners van het gebied zijn natuurlijk welkom."

De Brabantse Milieufederatie zegt toch wel een mail te hebben ontvangen met een uitnodiging. Maar de organisatie die bewonersgroepen ondersteunt op natuur- en milieugebied laat weten dat ze niet meedoet. "De bewoners zijn de lokale experts van hun omgeving het zou goed zijn als zij een rol krijgen in het programma". De BMF heeft dit ook aan de gemeente laten weten.

De stadsimker verbaast zich over het feit dat de gemeente sowieso een rondetafelgesprek houdt, net nadat zowel voor- als tegenstanders in de gemeenteraad kunnen inspreken. “Voor wie is dat dan eigenlijk zo’n talkshow?” De wethouder is duidelijk: "We zijn er om te laten zien wat we van plan zijn en nog een laatste keer terug te horen wat mensen er van vinden. Dan is het juist heel jammer dat iemand die zich misschien wel het meest van alle andere mensen inzet hiervoor dat hij denkt dat hij daarbij niet welkom is."

LEES OOK: Al 25 dagen in de kou protesteren tegen bedrijventerrein Wijkevoort: 'Ik moet iets met die woede'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.