Katrien doet in haar rolstoel mee aan marathon Eindhoven, kijk zondag live

7 oktober 2021 om 16:22 • Aangepast 8 oktober 2021 om 08:42
nl
Na twee jaar trainen is het zondag zover: Ruben Van den broecke uit Gent legt samen met zijn zieke moeder de marathon van Eindhoven af. Ruben en zijn vriend Henri De Bleecker duwen Katrien, die in een rolstoel zit, 42 kilometer vooruit. Ze zijn van plan binnen de vier uur over de finish te komen. De marathon is zondag van 10.00 tot 17.00 uur live te volgen bij Omroep Brabant.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

"In 2009 is ALS vastgesteld bij mijn moeder”, vertelt Ruben. “Dat begint langzaam, maar na een tijdje werd haar motoriek steeds slechter. Gelukkig gaat het nu niet meer zo snel met die lichamelijke afbouw. Daarom kan ze zondag met een glimlach vanuit haar rolstoel meedoen met de marathon”, vertelt hij trots.

Ruben loopt samen met een vriend, Henri De Bleecker. "Toen Ruben twee jaar geleden vroeg of ik samen met hem en zijn moeder een marathon wilde lopen, twijfelde ik geen moment”, zegt Henri. De mannen hebben twee jaar lang getraind. “Kilometers en kilometers”, vertelt Ruben. “Samen met mama in haar rolstoel hebben we pas drie keer getraind. Maar dat moet genoeg zijn”, hoopt hij.

"Ik denk dat het een emotionele dag gaat worden."

Een marathon is voor hen de perfecte manier om aandacht te vragen voor de ziekte ALS. Katrien was erg sportief voordat de ziekte bij haar werd geconstateerd. “Mama was altijd betrokken bij mijn sportwedstrijden en ze was zelf heel sportief”, vertelt Ruben. “Tijdens het trainen zie je dan ook een big smile op haar gezicht.”

De keuze voor de marathon van Eindhoven is niet willekeurig. “Dit is het vlakste parcours en daar moesten we natuurlijk rekening mee houden voor de rolstoel. Maar Eindhoven is ook een hele aangename stad. We hebben de lokale horeca al eens uitgeprobeerd en dat beviel goed”, biecht Ruben op.

Katrien kijkt positief vooruit naar de dag waar ze al twee jaar op wacht. “Ik denk dat het een emotionele dag gaat worden, maar vooral heel sportief”, zegt ze.

Volg de marathon live bij Omroep Brabant
Je kunt de marathon van Eindhoven, met Katrien, Ruben en Henri als deelnemers, zondag van 10.00 tot 17.00 uur live volgen bij Omroep Brabant op web, app en televisie. Vanaf 17.45 uur zie je ieder uur een herhaling van alle hoogtepunten.

Kijk Omroep Brabant op Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN-kanaal 507 of online via: Omroep Brabant - Live TV - Omroep Brabant.

Een lachende Katrien tijdens een training met Ruben (l) en Henri
Een lachende Katrien tijdens een training met Ruben (l) en Henri

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.