John tekent rockband Golden Earring in strijd tegen ziekte ALS

6 oktober 2021 om 18:00
nl
De bekende rockband Golden Earring maakte in februari bekend dat ze na zestig jaar stoppen, omdat zanger/gitarist George Kooymans de spierziekte ALS heeft. Een mededeling waar fan John van Ierland uit Breda van schrok. Hij maakte daarop een mooie tekening van Kooymans en die kwam onder ogen van de andere bandleden.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

John mocht er nog eentje maken en die werd door de Golden Earring gesigneerd. Volgende week wordt de tekening geveild. De opbrengst gaat naar de Stichting ALS Nederland.

"Het is één grote, warme familie. Ze omhelsden me zelfs toen ik aankwam", zegt John over de Golden Earring, nog steeds onder de indruk van zijn kennismaking met de Haagse band. Hij trof de bandleden onlangs op een soort reünie in Baarle-Nassau, waar Cesar Zuiderwijk woont.

Naast de drummer waren zanger Barry Hay en basgitarist Rinus Gerritsen aanwezig. George Kooymans ontbrak, want die lag in het ziekenhuis.

En bij George Kooymans begint het verhaal van de Bredanaar, die zelf altijd al driftig mee rockte met hits als 'Radar Love en 'Long blond animal'. "In februari hoorde ik dat hij ALS heeft en dat de Golden Earring daardoor stopt als band. Dat greep mij aan en daar wilde ik wat mee. Ik heb daarom met potlood een portret van George getekend."

John begon na lange tijd als een soort revalidatie weer met tekenen nadat hij in 2018 een herseninfarct had gehad. Dat ging zelfs beter dan voorheen en zijn potloodportretten worden inmiddels alom geprezen. Zo ook die van George Kooymans.

"George kon met zijn vingers nog net de pen vasthouden bij het signeren."

Via een kennis kwam het portret bij de gitarist zelf terecht en die wilde de tekening graag signeren, zodat de Stichting ALS Nederland die op een benefietavond kon veilen. "Ik ben naar George gegaan. Je kon zien dat hij vermagerd is", vertelt John. "Hij kon met zijn vingers nog net de pen vasthouden bij het signeren. De tekening leverde 1250 euro op."

"Enige tijd daarna werd ik gebeld door Cesar Zuiderwijk", zo vervolgt de tekenaar uit Breda. "Of ik ook een tekening wilde maken van de hele groep. Die zouden zij dan signeren en eveneens laten veilen voor het goede doel. Samen hebben we toen een foto uit 1971 uitgekozen en die heb ik getekend. Dat moest binnen twee weken tijd, dus ik moest flink aan de bak."

Met de tekening ging John naar Baarle-Nassau, waar de drummer van de Golden Earring woont. De ontmoeting met de Golden Earring voelde als een warm bad en alle leden van de rockband zetten hun handtekening op de tekening en op tien gemaakte afdrukken. Behalve George Kooymans zelf, daarvoor moest John voor naar het ziekenhuis.

"Het is zestien jaar geleden dat de Golden Earring samen één item hebben gesigneerd."

"De tekening is uniek omdat de Golden Earring niet meer bestaat", zegt John. "Zeker met al die handtekeningen bij elkaar. Rinus Gerritsen vertelde mij dat het zestien jaar geleden is dat ze samen één item hebben gesigneerd."

"Volgende week maandag wordt alles geveild op de website van Stichting ALS Nederland. Ik hoop dat het veel opbrengt en ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen", zo besluit John.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.