Video

Nog één keer is de KDC-10 boven Brabant te zien

7 oktober 2021 om 07:36 • Aangepast 8 oktober 2021 om 09:38
nl
Met een speciale afscheidsvlucht neemt het ministerie van Defensie donderdag afscheid van het laatste KDC-10 tanker- en transportvliegtuig. De afscheidsvlucht is om twaalf uur vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken. Daarna vliegt de kist op een lage hoogte richting de militaire vliegbases in Volkel, Leeuwarden, Den Helder, Woensdrecht en Gilze-Rijen.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Wachten op privacy instellingen...

Ook wordt gevlogen over vliegvelden op Texel, Amsterdam en Rotterdam en over het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda. Het precieze schema werd donderdagochtend duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

Defensie zette de KDC-10's sinds 1995 geregeld in voor missies en humanitaire operaties. Zo werd het toestel in augustus nog ingezet om Nederlanders en Afghanen uit Kabul te evacueren. De Airbus A330 Multi Role Tanker Transport Capability is de vervanger van de KDC-10.

Toestellen naar Amerika
De KDC-10 gaat eind deze maand naar de Verenigde Staten. Daar zal het toestel worden ingezet door Omega Air Inc. Dat bedrijf verzorgt het bijtanken van brandstof in de lucht voor diverse militaire klanten. Eind 2019 nam dit bedrijf de andere KDC-10's al over van Defensie.

De opvolger van Airbus is door zes Europese NAVO-landen aangeschaft. Hiervan worden er vijf op Vliegbasis Eindhoven en vier bij Keulen gestationeerd. De toestellen zijn door de verschillende landen samen gekocht en de vloot wordt ook door deze landen samen onderhouden.

Elk van de samenwerkende landen mag jaarlijks een vastgelegd aantal uren gebruikmaken van de toestellen.

Defensie maakte een overzicht van de inzet van de KDC-10 door de jaren heen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!