Gratis kleding voor arme gezinnen in Roosendaal: 'Helaas veel behoefte aan'

7 oktober 2021 om 16:45
nl
Roosendalers met een kleine portemonnee kunnen sinds donderdag terecht bij de Kledingbank. Het was er meteen een drukte van jewelste. “We zijn net open, maar er heeft zich al een enthousiaste menigte voor de deur opgesteld. Helaas is er dus veel behoefte aan,” aldus wethouder Klaar Koenraad.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

In Roosendaal leeft één op de negen kinderen onder de armoedegrens. De kledingbank is er voor deze minderbedeelde gezinnen. Jan van Loenhout, teamleider van De Kringloper, verwacht maandelijks ruim tweehonderd klanten.

"Er is van alles wat."

Met een kledingpas kunnen zij acht kledingstukken per maand uitzoeken. Zo kunnen klanten kiezen uit twee broeken of rokken, één paar schoenen, een jas, drie accessoires, vier truien, bloezen, shirts of jurken en twee stuks woontextiel. “Er is van alles wat”, aldus van Loenhout.

Waar de Red Cross Shop van het Rode Kruis of de ReShare Store van het Leger des Heils met hun kleding geld ophaalt voor hun werkzaamheden, is de kleding bij De Kledingbank helemaal gratis. Bij kringloopwarenhuis Simple op de Borchwerf wordt kleding overigens wel verkocht. Wethouder Koenraad legt uit hoe dat komt: "Met het geld dat daar verdiend wordt, kunnen concepten als de Kledingbank draaiende worden gehouden door vrijwilligers.”

"Wij maken geen onderscheid."

Het concept in het Pius X-gebouw draagt bij aan het ‘warm onthaal’ voor minder bedeelde Roosendalers. Ook de Voedselbank heeft er een uitgiftelocatie. Bezoekers worden vaak gestuurd namens stichting Leergeld of Vluchtelingenwerk. “Je kan hier zonder allerlei oordelen gaan winkelen,” aldus wethouder Koenraad. Van Loenhout vult aan: “Wij maken geen onderscheid.”

Overigens kan er bij het Pius X-gebouw geen kleding gedoneerd worden. Daarvoor moet men terecht bij de kringloopwinkel in Roosendaal, Bergen op Zoom of Steenbergen. Van Loenhout: “Alle kleding is welkom, als het nog maar herbruikbaar is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.