Mist legde vliegveld Eindhoven vrijdagochtend lam - Omroep Brabant
Video

Mist legde vliegveld Eindhoven vrijdagochtend lam

8 oktober 2021 om 05:44 • Aangepast 11 oktober 2021 om 10:27
nl
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport had vrijdagochtend veel last van de mist. Zeven vertrekkende vluchten werden geannuleerd. Nog eens veertien vetrekkende vluchten liepen grote vertraging op. Dertien vliegtuigen die in Eindhoven hadden moeten landen, werden omgeleid naar ander luchthavens.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

Rond elf uur kregen reizigers te horen dat er 'geen vliegverkeer mogelijk was'. Het gebied achter de security op de luchthaven werd gesloten vanwege de drukte in de terminal.

Situatie verbeterd
Reizigers kregen het advies de actuele vluchtinformatie goed in de gaten te houden via de site van de luchthaven. "Of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij."

Wachten op privacy instellingen...

Rond tien voor twaalf verbeterde de situatie: een vliegtuig met bestemming Athene, de Griekse hoofdstad, vertrok en vluchten uit het Portugese Faro en de Albanese hoofdstad Tirana konden landen. Even later was de mist opgetrokken en kwam het vliegverkeer op gang.

Drukte in Eindhoven Airport (foto: Noël van Hooft).
Drukte in Eindhoven Airport (foto: Noël van Hooft).

Code geel
Op veel plekken was het zicht vrijdagochtend minder dan tweehonderd meter, waarschuwde het KNMI. Daarom werd automobilisten geadviseerd op te passen als ze de weg opgingen.

Het KNMI had vanwege de mist in eerste instantie voor heel het land code geel afgekondigd. Na elf uur gold de waarschuwing nog voor onze provincie en voor de provincies Utrecht, Zeeland, Gelderland en Zuid-Holland. Na twaalf uur verdween de mist ook hier snel.

Veel reizigers in afwachting van informatie over hun vlucht (foto: Noël van Hooft).
Veel reizigers in afwachting van informatie over hun vlucht (foto: Noël van Hooft).

Minder dan vijftig meter zicht
Ook donderdagnacht moest verkeer al rekening houden met mist. Op sommige plaatsen was zelfs sprake van zeer dichte mist. Zo was het zicht in Gilze-Rijen op een bepaald moment niet meer dan vijftig meter. In de rest van de provincie was de wereld met een zicht van minder dan tachtig meter ook erg klein.

"Pas je snelheid aan en houd voldoende afstand. Mist kan verraderlijk zijn door plotseling optreden. Volg weerberichten en waarschuwingen", zo luidde het advies vrijdagochtend.

Mistverlichting: hoe zat het ook alweer?
Bij minder dan vijftig meter zicht mag het mistachterlicht (pas) aan. In het geval van zeer dichte mist dus. Aan de voorkant mag je mistlampen aanzetten bij minder dan tweehonderd meter zicht. Dan is er sprake van dichte mist.

Wachten op privacy instellingen...

In deze video van de ANWB wordt het juiste gebruik van mistlampen uitgelegd:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.