John Jorritsma stopt als burgemeester van Eindhoven

8 oktober 2021 om 16:31 • Aangepast 11 oktober 2021 om 09:56
nl
John Jorritsma stopt als burgemeester van Eindhoven. Vrijdagmiddag kondigde hij zijn vertrek aan. Jorritsma stopt aan het einde van zijn huidige termijn, volgend jaar september. De 65-jarige Jorritsma is sinds september 2016 burgemeester van de grootste Brabantse gemeente.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

"Ik ga niet voor een tweede ambtstermijn", zei Jorritsma vrijdagmiddag. "Ik heb nog elf maanden te gaan , ijs en weder dienende. Volgend jaar september heb ik 46 jaar met hart en ziel gewerkt aan de publieke zaak, in allerlei verschillende functies. De belofte die ik in het verleden heb gemaakt, om ten minste één ambtstermijn burgemeester van Eindhoven te zijn, ben ik dan nagekomen."

"Het was een gevecht tussen ratio en emotie om tot dit besluit te komen", ging de burgemeester verder. "Hoewel nog jong van hart en geest, de jaren gaan tellen. Een volledige tweede ambtstermijn is niet haalbaar."

De keuze om nu zijn afscheid aan te kondigen, is een bewuste van Jorritsma. "Zo is er voldoende tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart om voorbereidingen te treffen voor een profielschets van mijn opvolger of opvolgster. En zo kan de huidige raad, maar zeer zeker ook de nieuwe raad, een betekenisvolle rol vervullen."

"Het past niet bij mij om nu te gaan terugkijken; dat komt later wel."

De gemeente Eindhoven gaat nu aan de slag met het zoeken naar een opvolger, waardoor er 'als het goed is geen waarnemend burgemeester hoeft te komen'.

Voorlopig blijft Jorritsma dus nog wel even burgemeester van Eindhoven. "Ik vind het een eer om burgemeester te zijn van de gemeente Eindhoven en blijf dat de komende periode voor de volle 100% doen. Het past niet bij mij om nu te gaan terugkijken; dat komt later wel. Ik wil, zoals dat bij Eindhoven hoort, vooruitkijken. Met elkaar de schouders eronder en aan het werk met de grote onderwerpen die onze aandacht vragen. Als burgemeester van Eindhoven kunnen alle inwoners van de stad het komend jaar op mij rekenen."

Voor Jorritsma ruim vijf jaar geleden begon als burgemeester van Eindhoven, was hij Commissaris van de Koning in Friesland. Eerder was hij ook directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en burgemeester van de gemeente Cranendonck.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.