Kussende koppels op een regenboogbankje, dat is Coming Out Day

11 oktober 2021 om 16:58 • Aangepast 11 oktober 2021 om 17:14
nl
De gemeente Breda staat maandag stil bij Coming Out Day. In de hele stad worden regenboogvlaggen gehesen en er zijn verschillende activiteiten. Zo worden er tientallen kussende koppels op het regenboogbankje in het park Valkenberg op de foto gezet door COC Tilburg-Breda.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Er hangen maandag regenboogvlaggen bij het stadhuis, het stadskantoor, verschillende sportclubs en bij de organisatie MEE. Ook maakt de LHBTI-organisatie COC Tilburg-Breda maandagmiddag foto's van kussende koppels bij het regenboogbankje in het park Valkenberg in Breda.

"Er zijn al zo'n twintig stellen op de foto geweest", vertelt Koen Ferket van COC Tilburg-Breda een uur na de start van de actie. "Mensen die geen stel zijn, vinden het vaak spannend dus zij mogen ook gewoon knuffelend op de foto."

De bedoeling van Coming Out Day is dat de maatschappij uit de kast komen normaal gaat vinden. De fotoactie zorgt voor meer bekendheid van de dag, merkt Koen. "Veel mensen weten niet dat het Coming Out Day is. Als we het vervolgens vertellen, vinden ze dit een mooie actie", vertelt hij.

"Liefde mag gezien worden."

"Het thema van vandaag is: liefde mag gezien worden. Dus mensen die op de foto zijn geweest, krijgen een 'zoen-tegoedbon' mee. Dat is een ansichtkaart die ze naar iemand kunnen sturen die ze heel erg mogen."

De regenboogbank waar de foto's worden gemaakt, is een jaar geleden op Coming Out Day onthuld. In het laatste jaar is de bank zo'n zes keer besmeurd. BO Diversity hield eerder een nachtwacht bij het bankje, maar kort daarna werd de bank toch weer besmeurd.

"De regenboogbank is de laatste tijd gelukkig niet meer besmeurd", vertelt Jip Kuijper van BO Diversity opgelucht. "Het is een lang proces om camera's bij het bankje te krijgen, want het moet in overleg met de gemeente. We zijn er wel mee bezig."

"Vandaag de dag is een Coming Out Day nodig om bewustwording te creëren."

BO Diversity houdt maandagavond een praatprogramma over de 'heteronorm'. Want Coming Out Day is nodig, maar het is ook een soort heteronorm volgens Jip. "Er moet speciaal een Coming Out Day zijn om de LHBTI-gemeenschap normaal te gaan vinden", vertelt Jip. "Vandaag de dag is het nog nodig om bewustwording te creëren, maar in de toekomst hopelijk niet meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone