Iris gaat met de slaaptrein naar Praag: 'Vliegen is tegen mijn principes'

14 oktober 2021 om 07:00 • Aangepast 14 oktober 2021 om 10:03
nl
Iris Vermeij (25) uit Breda vertrekt vrijdag met de nieuwe slaaptrein vanuit Breda naar Praag. De nachttrein rijdt dan voor het allereerst. Iris kiest bewust voor deze milieubewuste manier van vervoer, omdat ze uit principe geen vliegtuig instapt.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Iris maakt de reis niet alleen, maar samen met haar vriendin Nienke. In het dagelijks leven werkt Iris bij een modebedrijf en is ze veel bezig met het milieu. “Ik eet bijna nooit vlees, doe alles met het openbaar vervoer en koop honderd procent duurzame kleding.”

Toen ze deze reis toevallig online tegenkwam, was ze meteen verkocht. “Ik hou heel erg van reizen. Met alle klimaatverandering gaat het alleen tegen mijn principes in om te vliegen. Dit zie ik als een goed alternatief.”

"Tijdens de treinreis kan je gewoon slapen in een normaal bed."

Dinsdag rijdt de trein vanuit Praag weer terug. “Ik wilde altijd al wel eens naar Praag, maar het kwam nu eigenlijk gewoon zo uit. We konden allebei dit weekend weg en ook makkelijk twee dagen vrij nemen."

De Bredase kijkt niet alleen uit naar de bestemming, maar ook naar de treinreis zelf. “Je kunt tijdens de reis makkelijker andere dingen doen. Zo kan je gewoon slapen in een normaal bed. En misschien wel het allerbelangrijkste," lacht ze, “je kunt zelfs een borrel drinken als je daar zin in hebt.”

Iris vertrekt vrijdag vanuit Breda naar Praag (foto: Green City Trip).
Iris vertrekt vrijdag vanuit Breda naar Praag (foto: Green City Trip).

Hessel Winkelman van Green City Trip, die de reis organiseert, denkt dat het treinreizen echt de toekomst heeft. Wel benoemt hij dat er nog veel dingen moeten veranderen. “Je kunt op dit moment nog niet naar Spanje met de trein, omdat de spoorbreedte verschilt. Hierdoor kan een Nederlandse trein niet op het Spaanse spoor rijden.” Ook noemt Winkelman dat de kosten echt nog omlaag moeten. “Bij een treinticket betaal je wel belasting, maar voor je vliegticket niet. Dat kan toch niet."

De kosten van de treinreis liggen op dit moment al wel lager dan bij een vliegreis. Voor de city trip naar Praag met de trein betaal je 149 euro en met het vliegtuig 400 euro.

Op dit moment staan er reizen tot en met maart gepland naar Praag, Wenen, Venetië, Innsbruck, Verona en Milaan. Green City Trip is wel van plan om in het voorjaar meer reizen te organiseren. “We willen ook extra bestemmingen toevoegen. Denk dan aan Kopenhagen, Bologna, Krakau, Boedapest en Florence.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.