Edwin leeft nog dankzij zijn clubgenoten, UDI’19 komt met gratis AED-cursus

14 oktober 2021 om 11:02 • Aangepast 14 oktober 2021 om 12:00
nl
UDI'19 voetballer Edwin Gevers (50) bezweek dit voorjaar tijdens een wedstrijd met zijn team en lag twaalf seconden lang zonder hartslag op het veld. Zijn clubgenoten redden met reanimeren zijn leven, door snel te handelen. Voor UDI'19 het moment om te starten met een gratis AED-cursus voor alle leden.
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Hij herinnert zich er zelf niets meer van, maar Edwin Gevers is zijn vijf clubgenoten eeuwig dankbaar. Op 10 april viel hij neer op het veld, om een paar dagen later pas wakker te worden in het ziekenhuis. Hij beseft hoeveel geluk hij heeft gehad, dát hij nog wakker werd. "Woensdagavond stonden mijn kinderen en mijn vrouw aan mijn bed en dan blijkt wel hoe dankbaar je moet zijn dat er mensen zijn die kennis van reanimatie hebben en het initiatief nemen om dat te doen", vertelt Edwin tegen Dtv Nieuws.

"Doordat we als team handelden, is Edwin er nog."

Een van die mensen was An van de Broek. Ze vertelt: “Het was een regenachtige zaterdagmiddag in april. We waren aan het voetballen en rond een uur of vier 's middags kwam iemand vragen of we toevallig EHBO hadden.”

Van de Broek heeft ooit cursussen gevolgd en zag meteen dat het niet goed was. “We hebben hem toen op de rug gedraaid. Iemand is begonnen met hartmassage, een ander gaf mond op mond-beademing en ondertussen werd de AED gehaald."

"Iedere seconde telt dan", vult Gert Dozeman aan. Ook hij heeft een achtergrond als EHBO'er en schoot direct te hulp schoot. De voetballers werkten volgens hem goed samen en dat is waardevol gebleken.

"We kennen allemaal de verhalen van Nouri, die er niet goed uit is gekomen. Edwin zat uiteindelijk ruim twaalf seconden zonder zuurstof, maar doordat wij als team hebben gehandeld, is hij er nog.""

"Toen Edwin een hartstilstand kreeg, hebben we meteen het plan voor de AED-cursussen in gang gezet."

Jaarlijks worden 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Als er binnen zes minuten een schok met een AED kan worden toegediend, is de kans dat iemand het overleeft 50 tot 70 procent. Wanneer er geen AED in de buurt is, wordt die overlevingskans een stuk kleiner.

Op het terrein van UDI'19 hangt al lange tijd een AED. Ook zijn er EHBO'ers opgeleid. Maar dat is nog niet voldoende, oordeelde de club. Daarom biedt UDI'19 iedereen, ook niet-leden, de mogelijkheid om een gratis AED-cursus te volgen.

"We dachten daar al een tijdje over na, maar dat werd op de lange baan geschoven door corona", vertelt bestuurslid Willy Verwegen. "Toen kreeg Edwin een hartstilstand en hebben we het plan meteen in gang gezet, zodat er altijd mensen aanwezig zijn die kunnen handelen."

Gevers zelf had niet geweten wat hij had moeten doen als dit een ander was overkomen. "Dat bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat je dat wel weet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!