Strenge regels voor tattooshops: 'Klanten kiezen straks illegaal circuit'

19 oktober 2021 om 19:24 • Aangepast 27 oktober 2021 om 11:11
nl
In januari worden in heel Europe de regels rondom tatoeage-inkt aangescherpt. Verschillende kleurstoffen worden verboden. Tattoo-shops maken zich zorgen. "Ik kan 75 procent van de kleuren, straks niet meer gebruiken."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Ruim dertig jaar tatoeëert hij al en in al die jaren zette Darko Groenhagen uit Eindhoven talloze tatoeages van verschillende omvang en diverse kleuren. Zijn creativiteit en de wensen van zijn klanten, zijn de enige beperking maar dat gaat veranderen.

Op 1 januari 2022 komen er nieuwe regels. Bepaalde stoffen in de inkt kunnen volgens de EU kankerverwekkend zijn, wanneer ze door het lichaam gaan zweven. Daarom komt er een verbod op het gebruik van verschillende kleurstoffen.

"Er is geen enkel bewijs dat het slecht voor de gezondheid is"

"Het gaat onder meer om rood, geel en oranje, blauw en groen. En voor die twee laatste kleuren zijn ook geen alternatieven", zegt Groenhagen bezorgd.

"Voor rood, oranje en geel wel, maar wie zegt dat die alternatieven even goed zijn. Nu weet ik dat met de huidige inkt een tatoeage een leven lang mooi blijft. Die kapselt zich mooi in en de inkt gaat nergens naartoe. En er is geen enkel bewijs dat het slecht voor de gezondheid is, dat zeggen ook verschillende onderzoekers. Als je goed tatoeëert blijft de inkt tussen de huidlagen en gaat die niet zweven."

"Klanten snappen het niet, die willen zelf bepalen wat ze op hun huid zetten"

Zwart mag nog wel, maar die kleur mag geen conserveermiddelen meer bevatten waardoor hij vreest veel weg te moeten gooien. "Bovendien ben ik bang dat mensen straks kiezen voor het illegale circuit waar ze de oude kleuren nog wel kunnen laten zetten. Of ze gaan naar Turkije of een ander land buiten de EU."

Als hij minder kleuren mag gebruiken, beperkt dat hem bovendien in zijn creativiteit, zegt Groenhagen die een tatoeageshop in Tilburg heeft: Oneness. "De kwaliteit in onze branche is de laatste dertig jaar zo gestegen. De mooiste dingen worden gemaakt, met een hoge kwaliteit. Het is alsof je iemand die een tv-programma maakt, zegt dat hij alleen nog in zwart-wit mag filmen. Klanten snappen het ook niet. Je mag roken, je mag drinken. Waarom mag je dan niet zelf bepalen wat je op je huid zet."

Darko Groenhagen zet een tattoo bij een klant. Privéfoto.
Darko Groenhagen zet een tattoo bij een klant. Privéfoto.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.