PSV met veel moeite langs hekkensluiter PEC Zwolle

16 oktober 2021 om 22:57 • Aangepast 17 oktober 2021 om 22:03
PSV heeft zaterdagavond ternauwernood gewonnen van PEC Zwolle. Na 80 minuten stond er in Eindhoven nog een 0-1 stand op het scorebord. Maar door drie goals in de laatste tien minuten won PSV alsnog met 3-1 van de hekkensluiter. Een fijne overwinning, al zullen ze bij PSV met gemengde gevoelens terugkijken op de wedstrijd.

Vooraf had trainer Roger Schmidt zijn elftal al gewaarschuwd door te zeggen dat PEC Zwolle beter is dan de ranglijst doet vermoeden. Die waarschuwing werd al na twee minuten door de Zwollenaren bevestigd. De hekkensluiter - die voor zaterdag pas twee keer had gescoord - kwam brutaal op voorsprong in het Philips Stadion.

Een bal van achteruit werd slecht verdedigd, waardoor Daishawn Redan door kon lopen naar Joël Drommel en de score voor de bezoekers openen. Wat volgde, was een aantrekkelijk eerste kwartier waarin PSV de nodige kansen kreeg maar vooral spits Eran Zahavi scherpte miste in de afwerking.

PSV swingt niet
Na een kwartier voetballen zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Het ontbrak PSV aan creativiteit en flitsende acties. Niet de eerste keer dit seizoen had PSV veel moeite met het doorbreken van een stevige verdedigingsmuur.

Het is te makkelijk om hierbij alleen te kijken naar spits Eran Zahavi. Ook van de andere aanvallend ingestelde spelers mag meer verwacht worden. Mogelijkheden waren er genoeg, maar uitgespeelde kansen waren spaarzaam. Iets wat beschamend is te noemen als je als titelkandidaat speelt tegen de hekkensluiter.

Frustraties
Ondanks een matige eerste helft ging in Eindhoven iedereen er vanuit dat PSV in de tweede helft orde op zaken zou stellen. Maar ook na rust bleef de thuisploeg breien en waren er te weinig uitgespeelde kansen. PEC-doelman Kostas Lamprou moest vooral redding brengen bij afstandsschoten.

Naarmate de tijd vorderde, ontstond veel frustratie op de tribunes en op het veld. Zo was er een opstootje tussen Olivier Boscagli en Slobodan Tedic. Agressiviteit die PSV beter had kunnen tonen in het aanvalsspel. Nu kostte dit onnodig veel tijd.

Zeven minuten, drie goals
Zonder dat er een echt slotoffensief ontstond, kwam alles toch goed voor de Eindhovenaren. In de 83e minuut was het André Ramalho die uit een corner raak kopte. Drie minuten later was het Cody Gakpo die voor de bevrijdende 2-1 zorgde. De sfeer in het stadion sloeg meteen om. Geen frustraties meer, maar opluchting. Het feest werd compleet toen Boscagli de bal uit een vrije trap op fraaie wijze in de kruising schoot.

Ondanks dat de opluchting groot was bij de fans en de spelers zal er niet met trots teruggekeken worden op de wedstrijd. PSV was zeer matig en dat was niet de eerste keer dit seizoen tegen een laagvlieger.

Schmidt zal dan deels gelijk hebben gekregen met het feit dat PEC Zwolle niet zo slecht is als de ranglijst doet vermoeden, inmiddels kun je je ook afvragen of PSV wel zo goed is als de ranglijst doet vermoeden. Volgende week wacht een belangrijke week met confrontaties tegen AS Monaco en Ajax op het programma. Dan zal duidelijk worden hoe goed dit PSV daadwerkelijk is.