Etienne Bax geniet na WK-winst: 'We hebben nog wel een feestje gebouwd'

18 oktober 2021 om 14:29 • Aangepast 19 oktober 2021 om 16:09
nl
De felicitaties stromen in sneltreinvaart binnen bij Etienne Bax. In Oss werd hij zondag voor de vierde keer wereldkampioen zijspancross. Maandag is de 33-jarige stuurman nog druk om alle binnengekregen berichtjes te beantwoorden. Vijf vragen aan de Bergeijkenaar, een dag nadat hij onder meer zijn broertje Robbie wist te verslaan en zo de titel in de wacht sleepte.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

Is het nog laat geworden?

"We hebben nog wel een feestje gebouwd dus een uurtje of twaalf is het wel geworden, ja. Maar niet veel later. Want het seizoen is nog niet helemaal klaar, we hebben nog een wedstrijd voor het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) komend weekend. Als die tenminste niet wordt afgelast vanwege de regen."

Was je broertje Robbie ook nog op het feest?

"Hij was er niet bij, maar dat kan ik wel begrijpen. Voor mij is het euforie, voor hem een teleurstelling. Ik had het net zo hard meegevierd als hij het was geworden, want ik gunde het hem echt wel. Maar wij reden ook voor onze punten en moesten er toch alles aan doen om de titel zelf te pakken. Ik heb hem wel een berichtje gestuurd dat ik het sneu voor hem vind. Het blijft moeilijk, ook voor onze ouders, want zij willen voor allebei het beste."

Etienne Bax aan de leiding met zijn broertje Robbie in de achtervolging (foto: Corrado Francke).
Etienne Bax aan de leiding met zijn broertje Robbie in de achtervolging (foto: Corrado Francke).

Hoeveel reacties heb je gekregen?

"Ja, heel veel. Niet normaal. Ik ben al een halve dag bezig iedereen te beantwoorden, want dat heb ik gisteren niet meer gedaan. Het is geweldig leuk dat de mensen meeleven en om de sport geven. Zoiets geeft je toch wel een kampioensgevoel, hè? Het is mijn vierde wereldtitel, maar het blijft speciaal. Het went nooit."

Dus ben je met een speciaal gevoel wakker geworden, of is de titel al snel weer bezonken?

"Nee, nee, nee, ik ben zeker met een goed gevoel wakker geworden. Ik ben nu bij onze werkplaats en er komen al de hele morgen hier mensen taart brengen. Er gebeurt van alles, dus dat is keimooi."

Is zo'n dag als gisteren ook goed voor de sport in het algemeen? Het was bijna ieder moment spannend.

"Zeker. Vorig jaar moesten we alles cancelen en voor veel teams is het lastig geweest sponsoren te behouden. Dit jaar werd opnieuw veel uitgesteld en op een gegeven moment begin je de moed op te geven. Je traint voor iets dat niet komt, dat is heel lastig. Omdat je minder wedstrijden had dit jaar bleef het tot het laatste moment spannend. Maar dit was een mooie oplossing, ook voor het publiek."

Bax en teamgenoot Musset komen juichend over de finish (foto: Corrado Francke)
Bax en teamgenoot Musset komen juichend over de finish (foto: Corrado Francke)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.