Video

Maaike zet haar scheten op TikTok en maakt duizenden mensen aan het lachen

21 oktober 2021 om 20:04 • Aangepast 22 oktober 2021 om 09:46
nl
Maaike van Houten uit Eindhoven is enorm populair op TikTok. Met haar filmpjes met raadsels, woordgrappen én scheten maakt ze honderdduizenden mensen aan het lachen. Haar grappen zijn sinds kort zelfs gebundeld in een scheurkalender. Het geheim achter haar bekendheid? "Het zijn vaak niet de grappen", zegt Maaike.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In het dagelijks leven is Maaike verpleegkundige. Ze werkt in een ziekenhuis op de acute opnameafdeling. Een paar maanden geleden begon ze tijdens haar werk filmpjes te maken. "Dat doe ik vooral tijdens nachtdiensten, dan is het vaak rustig. Mijn werk en mag er natuurlijk niet onder lijden en de patiënten ook niet."

Maaike filmt zichzelf terwijl ze grapjes maakt tegen haar collega's. "Wel alleen bij de collega's die het grappig vinden. Corry vindt het bijvoorbeeld hilarisch, dus wij lopen altijd te dollen."

In juni dit jaar brak de grappige verpleegkundige plotseling door op TikTok. "Ik had op werk een filmpje opgenomen waarin ik een raadsel vertel. Het is een heel oud raadsel over een chirurg, ik kende het al zo'n vijf jaar." Het filmpje bleek in de smaak te vallen. "Hij werd zo'n 2,2 miljoen keer bekeken." Het gevolg: Maaike kreeg er in korte tijd duizenden volgers bij. De teller staat inmiddels op 155.000.

"Scheten zijn hartstikke menselijk, waarom zou je het niet op internet zetten?"

Sinds dat eerste filmpje plaatst Maaike er iedere dag één, waaronder 'Raad de scheet'. "Dat doe ik altijd met mijn collega Koen. Hij doet dan een scheetgeluid na. Daarna laat ik een echte scheet. En als die dan hetzelfde klinkt, is dat grappig", legt de Eindhovense uit.

Waarom de verpleegkundige zomaar haar scheten online plaatst? "Het is hartstikke menselijk, waarom zou je het niet op internet zetten? Soms vindt iemand het echt niet kunnen, maar daar heb ik schijt aan. Letterlijk. Veel mensen vinden het grappig, dus ik blijf de video's maken."

Met haar grappen wil Maaike zorgen voor wat meer positiviteit. "Er is zoveel ellende in de wereld. Ik wil mensen gewoon een beetje laten lachen." Hoewel ze geen TikToks maakt waar haar patiënten bij zijn, laat ze die ook vaak genoeg lachen. "Je moet wel aftasten bij wie het kan. Maar sommige mensen zijn heel gespannen omdat ze in het ziekenhuis liggen. Die kunnen dan wel een grapje gebruiken."

Patiënten herkennen de grappenmaakster ook wel eens en vragen dan om een foto. "Dat is superleuk. Maar in het begin was ik nog wel eens bang dat iemand mij heel irritant zou vinden op TikTok en dat ik dan opeens in het ziekenhuis aan het bed van zo iemand zou komen te staan. Dat zou wel gek zijn." Gelukkig is dat Maaike nog nooit overkomen. "Ik krijg alleen maar positieve reacties."

"Ik vind mezelf supergrappig."

Het succes achter haar TikToks? "Ik vind mezelf supergrappig, dus in mijn filmpjes lach ik altijd heel hard om mijn eigen grapjes. Ik denk dat mensen het daarom zo leuk vinden om naar te kijken. De grappen vinden ze niet per se grappig."

Hoewel ze het zo goed doet op de app, overweegt Maaike nog geen carrièreswitch. "Misschien als ik er meer geld mee kan verdienen dan dat ik nu verdien. Maar dan zou ik alsnog een paar dagen per week in het ziekenhuis blijven werken. Ik haal er veel voldoening uit om voor mensen te zorgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.