Psycholoog heeft 'ruim 100 mensen' zelfdodingsmiddel gegeven

23 oktober 2021 om 11:17 • Aangepast 25 oktober 2021 om 10:15
nl
De 78-jarige psycholoog Wim van Dijk uit Den Bosch heeft aan meer dan honderd mensen een zelfdodingsmiddel verstrekt. Dat zegt hij zaterdag in een interview met de Volkskrant. Het gaat om het zogeheten Middel X. Volgens de krant is het voor het eerst dat iemand die het zelfdodingsmiddel verstrekt zich in Nederland kenbaar maakt.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Peer van den Heuvel
Geschreven door

"Ik ben me bewust van de consequenties van mijn verhaal. Het maakt me niet uit", aldus Van Dijk in de Volkskrant. Hij hoopt door zich publiekelijk uit te spreken dat andere verstrekkers zullen volgen. "Ik wil dat de maatschappelijke onrust zo groot wordt dat justitie hier niet omheen kan. Het kan me niet zo veel schelen of ze me arresteren of me in de bak douwen. Ik wil dat er iets gebeurt".

Middel X is een wit conserveermiddel in poedervorm dat in Nederland verkrijgbaar is in chemische groothandels. Het Ministerie van Justitie heeft de Coöperatie Laatste Wil (CLW) verboden het middel aan zijn leden te verstrekken. Desondanks wordt het middel nu illegaal alsnog uitgedeeld.

Gemeld op politiebureau
Van Dijk heeft zich dinsdag op verzoek van de politie gemeld op het bureau in Eindhoven. Hij is aangehouden wegens overtreding van de geneesmiddelenwet en hulp bij zelfdoding en inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Zijn precieze rol wordt volgens het OM nog onderzocht.

Hoewel hij zich tijdens het verhoor op zijn zwijgrecht beriep, doet hij nu toch zijn verhaal in de media. Op die manier hoopt hij dat het debat over de euthanasiewet verder kan worden gevoerd.

Uitgebreide handleiding
Begin dit jaar kwam hij in het nieuws omdat hij een nieuwe politieke partij gestart was. Op de site van die partij blijkt nu een uitgebreide handleiding van het veelbesproken 'zelfmoordpoeder' te vinden te zijn.

De afgelopen maanden zijn namelijk al meerdere mensen die pleiten voor het middel opgepakt. Dat begon met Eindhovenaar Alex S. die het middel verkocht zou hebben. Hij verschijnt volgende week voor het eerst voor de rechter. Later is ook de voorzitter van Coöperatie Laatste Wil Jos van Wijk opgepakt.

LEES OOK: Psycholoog (78) bood online handleiding zelfdodingsmiddel aan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.