Baansprinter Harrie Lavreysen verovert opnieuw drie gouden WK-medailles

24 oktober 2021 om 13:45 • Aangepast 25 oktober 2021 om 13:41
nl
Harrie Lavreysen heeft op de WK baanwielrennen in Roubaix zondag zijn derde gouden medaille veroverd. De sprinter uit Luyksgestel versloeg in de finale op de sprint zijn landgenoot Jeffrey Hoogland. Dat deed hij ook bij de vorige twee WK's, net als bij de Olympische Spelen in Japan. 'Het is een hele mooie week geweest.'
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Lavreysen (24) veroverde voor het tweede jaar op rij de 'triple'. Net als op de WK in Berlijn won hij drie onderdelen: de teamsprint (met Hoogland en Roy van den Berg), de keirin en de sprint.

Na zijn twee wereldtitels in 2019 in het Poolse Pruszków (sprint en teamsprint) is hij nu al op acht WK-onderdelen op rij ongeslagen. Nederland kwam, met name dankzij het sprintduo, dit WK uit op vijf gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles.

Mooie week
"Het is een hele mooie week geweest", zei Lavreysen met gevoel voor understatement. Hoogland had na de teamsprint en de keirin op vrijdag ook nog de kilometer tijdrit gereden, met goud als beloning. "Ik wilde hier alles doen omdat ik daar sterker van word", legde de 28-jarige Nijverdaller uit.

De vier jaar jongere Lavreysen had daarom de zege op de sprint zien aankomen. "Ik had ook de indruk dat 'Jeff' zich er na de eerste heat al een beetje bij neerlegde. En ik had natuurlijk zijn eerdere ritten en tijden gezien."

Olympisch goud specialer
De wereldtitelstrijd gold niet als het hoogtepunt van het jaar. "Als ik later terugdenk aan dit jaar, zal het toch vooral om de Olympische Spelen gaan." Daar won Lavreysen goud op de teamsprint en sprint en brons op de keirin. Het toernooi in Roubaix werd daardoor net iets anders beleefd. "Er stond minder spanning op. Dat merk je aan alles: bij de Spelen of vorige WK's was ik toch meer gefocust en namen Jeffrey en ik ook onderling wat meer afstand."

"Toch wilde ik, zeker na het goud op de teamsprint en keirin, net als in Berlijn gaan voor de hattrick. En ik wil de rest van het jaar ook gewoon op alle onderdelen in de regenboogtrui rijden."

LEES OOK: Wéér WK-goud! Harrie Lavreysen de snelste op de keirin

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.