NAC wint bekerthriller van VVV na strafschoppen

26 oktober 2021 om 23:52 • Aangepast 27 oktober 2021 om 13:28
In een spannende wedstrijd tegen VVV-Venlo heeft NAC dinsdagavond de volgende ronde bereikt in het KNVB-bekertoernooi. Het vonnis werd uiteindelijk via strafschoppen geveld omdat de stand na de reguliere speeltijd en verlenging 1-1 was. De Bredase ploeg nam de penalty's beter.
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

Hoewel de wedstrijd pas om negen uur begon, waren er op deze verdwaalde dinsdagavond in Breda toch nog 11.635 toeschouwers op de wedstrijd afgekomen. Deze supporters hoopten allemaal op een weergaloze bekeravond.

Zoals de memorabele bekerpot tegen de Venlonaren in 1993. NAC won toen uiteindelijk met negen man met 3-2 van de elf van VVV. Ruud Brood en Marco Sas waren met een rode kaart van het veld gestuurd. Pierre van Hooijdonk scoorde toen de winnende goal in de verlenging.

Maar dat was toen en nu is nu. NAC begon dinsdagavond enigszins gehandicapt aan het thuisduel tegen de Limburgers. Spelmaker Thom Haye, veruit de beste speler van de selectie, zat uit voorzorg op de bank vanwege liesklachten.

Voor hem in de plaats maakte Sabir Agougil (19) zijn debuut in de basis. Samen met Boris van Schuppen (19) en Yassine Azzagari (20) kwam het hele, piepjonge middenveld voort uit de jeugdopleiding van NAC.

Deksel op de neus voor NAC
En met die jonge honden in de ploeg ging het best lekker met NAC. De ploeg van Edwin de Graaf kreeg het eerste half uur de ene na de andere kans. Van de negen schoten op doel, hadden er minimaal twee in gemoeten. Keeper Van Crooij van VVV pakte echter een intikkertje van Seuntjens en de paal redde hem bij een schot van Boris van Schuppen.

VVV zette daar niet veel tegenover, was nauwelijks bij het doel van NAC geweest, maar scoorde wel. Vanaf een metertje of achttien jaagde Yannick Leliendal als een donderslag bij heldere hemel in de 34e minuut de bal in de kruising, 0-1. Mooie goal, weliswaar tegen de verhoudingen in, maar ook eentje die ervoor zorgde dat het leuke aanvalsspel van NAC verdween.

Een beetje verhit
In de tweede helft waren beide ploegen meer in evenwicht. Niet dat het er leuker op werd, want het aantal kansen was vrijwel nihil. NAC kon het niveau van voor de rust niet meer brengen en trainer Edwin de Graaf probeerde het tij te keren door dan toch maar de vernuftige Thom Haye in te brengen.

Het leek meteen zijn vruchten af te werpen. Een voorzet van rechts kwam na ruim een uur spelen op het hoofd van invaller Ody Velanas, maar keeper De Crooij stond op de juiste plek. Maar ook de Limburgers kregen goede kansen op de 2-0. Het duel raakte enigszins verhit, vooral ook omdat de bezoekers veel tijd rekten. VVV-trainer Luhukay kreeg geel voor commentaar.

Debuut 16-jarige Banzuzi bij NAC
Een kwartier voor tijd deed De Graaf nog een dubbele wissel. Pjotr Kestens en Ruben Ligeon gingen naar de kant en Moreno Rutten en Ezechiel Banzuzi kwamen in het veld. Dat betekende het debuut voor de nog maar 16 jaar oude Banzuzi.

Net daarvoor had keeper Nick Olij NAC overigens nog behoed voor een grotere achterstand. Hij wist een inzet van Joeri Schroijen maar net te stoppen.

NAC kreeg in de negentigste minuut dan toch loon naar werken. Uitgerekend invaller Thom Haye was de man die zijn ploeg vanaf een metertje of twintig de verlenging in schoot. Het stadion stond in vuur en vlam en met acht minuten extra tijd lag de 2-1 meer voor de hand dan de 1-2. De kans was er voor NAC via invaller Banzuzi. Hij kon zijn jongensdroom vervullen, maar de inzet van de debuterende middenvelder stuiterde over het doel.

NAC wint na strafschoppen
In het eerste gedeelte van de verlenging kreeg NAC een dot van een kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Invaller Moise Adilehou raakte van afstand de paal. Het was voor de derde keer dat het NAC deze avond overkwam. Ook in de tweede vijftien minuten was de thuisploeg dichtbij een treffer, maar het duel moest toch beslist worden via strafschoppen.

NAC trok daarbij aan het langste eind omdat doelman Olij de tweede en vijfde pingel van VVV stopte. Een mooie ontknoping van een spannende avond bekervoetbal in Breda. Misschien ietsje minder spectaculair als destijds in 1993, maar het was zeker weer een gedenkwaardige avond in Breda.

Overige Brabantse clubs:

DVS ’33 Ermelo-FC Eindhoven
DVS '33 Ermelo zorgde voor een verrassing tegen FC Eindhoven. De Ermelose club uit de derde divisie won op eigen veld met 2-1. Benjamin Roemeon scoorde twee keer voor DVS'33. Ver in extra tijd maakte Jasper Dahlhaus nog een doelpunt voor de Eindhovenaren.

Roda JC-FC Den Bosch
FC Den Bosch verloor in Kerkrade van Roda JC. De winnende treffer voor de Limburgers viel in de laatste minuut door Dylan Vente. Roy Kuijpers had de Bosschenaren kort voor rust op een 0-1 voorsprong gezet. In de tweede helft kwam Roda JC langszij door een doelpunt van Dailon Rocha Livramento.

Kozakken Boys-Telstar
Kozakken Boys is door eerstedivisionist Telstar uit de beker gewipt. De Werkendammers kwamen halverwege de eerste helft op een 0-1 achterstand door een doelpunt van Sander van Doorm. In blessuretijd sleepte Kozakken Boys er nog een verlenging uit na een doelpunt van Sven van Ingen. In de verlenging trok Telstar uiteindelijk aan het langste eind door Tom Overtoom, 1-2.