Gymleraar en doelman Rick met OSS'20 strijdend ten onder tegen FC Twente

27 oktober 2021 om 21:35 • Aangepast 29 oktober 2021 om 12:38
Voetbalclub OSS'20 is strijdend ten onder gegaan in de eerste ronde van de KNVB Beker. In het Frans Heesen Stadion van stadsgenoot TOP Oss leverde de derdedivisionist woensdagavond een knappe prestatie tegen FC Twente, maar dat bleek net niet genoeg om uitschakeling te voorkomen: 0-2.
Profielfoto van Corrado Francke
Corrado Francke

Doelman Rick van der Leest uit Nuland was in de ochtend nog gymleraar op een mbo-school in Nieuwegein. In de avond wachtte hem de zware taak om Twentse doelpogingen te keren.

"Ik heb veel succeswensen gekregen van mijn leerlingen, veel wisten ervan en zouden gaan kijken. Dat is heel leuk", zegt de aanvoerder van OSS'20 lachend. "En er zaten veel vrienden, collega's en familie in het stadion."

Veel publiek in het Frans Heesen Stadion (foto: Corrado Francke).

Vuurpijl
Vanaf de aftrap verweerde de ploeg van trainer Bertran Kreekels zich kranig. Ondanks het vele balbezit voor de bezoekers zocht de thuisploeg regelmatig de aanval.

Toch kon het uitvak voor de eerste keer juichen toen Ramiz Zerrouki de Brabantse doelman met een vuurpijl in de kruising kansloos liet. "Ik kon hem alleen maar horen", analyseerde Van der Leest het prachtige doelpunt.

Penalty
De Twentse storm ging niet liggen, maar Van der Leest voorkwam met knappe reddingen dat de score werd verdubbeld. Even later zag hij dat spits Ricky van Wolfswinkel uit een penalty verzuimde om de tweede treffer te scoren.

Onbegrip bij de thuisclub toen FC Twente een penalty kreeg (foto: Corrado Francke).

De marge van één goal waarmee de teams gingen rusten, kon op de tribune dan ook op blije gezichten rekenen. En ook na rust zocht OSS'20 brutaal de aanval tegen een pover FC Twente. Julian Calor had na een uur zelfs de gelijkmaker op de schoen, maar mikte een meter over.

Hoop
De bezoekers maakten fouten, wankelden defensief en leverden amper schoten af. De blauwgelen bleven daardoor hopen op een stunt.

"Vooral in de tweede helft heeft Twente echt amper kansen gecreëerd", zag ook Van der Leest. "En wij probeerden er met een goed gelukje corners en voorzetten in te pompen. We dachten: we proberen het maar."

Doelman Rick van der Leest (foto: Corrado Francke).

In de Osse tank bleek in de slotfase nog wat reserve te zitten en daaruit perste het elftal nog één aanval. Twente-doelman Lars Unnerstall moest daarbij flink aan de bak om verlenging te voorkomen.

Twents tijdrekken
Na een spannende slotfase met Twents tijdrekken en waarin Van der Leest zelfs nog in de zestien van de tegenstander te vinden was, gooide Zerrouki het duel op slot (0-2). Na het eindsignaal volgde een groot applaus van de Brabantse fans.

"Trots overheerst", concludeerde Van der Leest. "Je speelt tegen een eredivisieclub en als je het dan zo lang spannend kunt houden, vind ik dat we een topprestatie hebben geleverd."

En na een "meer dan verdiend biertje" staat de 26-jarige gymdocent donderdagochtend gewoon weer voor de klas. "Ik begin het eerste uur, dus dat wordt weer vroeg morgen. Maar dat maakt niet uit, want dit was een hele mooie dag."

Uitslagen Brabantse clubs:

Fortuna Sittard – TOP Oss 3-0
TOP Oss moest zijn meerdere erkennen in eredivisionist Fortuna Sittard. Halverwege de eerste helft zette Mats Seuntjens de ploeg uit Oss op achterstand, 1-0. Kort voor rust werd het 2-0 door George Cox. Dezelfde Cox schoot kort na rust de 3-0 eindstand op het scorebord.

Staphorst – VV Gemert 0-3
De ploeg uit Gemert stelde de meegereisde supporters niet teleur. Willem den Dekker schoot vv Gemert op voorsprong. In de tweede helft liepen de bezoekers uit tot 0-3 door doelpunten van Ralf Kemper en Erik van Loon.

Achilles Veen – GVV Unitas 4-0
Achilles Veen won de wedstrijd tegen buurman GVV Unitas uit Gorinchem met 4-0.

FC Groningen – Helmond Sport 4-0
Halverwege de wedstrijd keek Helmond Sport al tegen een 3-0 achterstand aan door doelpunten van Romano Postema (2x) en Daleho Irandust. De Noor Jorgen Strand Larsen zorgde na rust voor de 4-0 eindstand.