Kwaliteit jeugdgevangenissen achteruit door personeelsgebrek

28 oktober 2021 om 15:53 • Aangepast 29 oktober 2021 om 19:36
nl
De kwaliteit van jeugdgevangenissen is sinds deze zomer verder verslechterd, concluderen toezichthoudende inspecties na onderzoek. Dat komt vooral door een gebrek aan personeel. Den Hey-Acker in Breda is de enige jeugdgevangenis in onze provincie.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Jeugdgevangenissen hebben activiteitenprogramma's die jongeren moeten helpen bij hun terugkeer in de maatschappij. Verschillende van deze jeugdgevangenissen hebben die programma's onlangs ingekort. "Maar jongeren moeten nu soms een groot deel van de dag op hun kamer blijven en daar ook eten zodat andere groepsgenoten bijvoorbeeld op begeleid verlof kunnen", meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wachtlijsten
Ook zijn er wachtlijsten om jongeren op de juiste afdeling te plaatsen en voor therapieën waardoor behandeling niet snel mogelijk is. "Daarbij is het trainingsaanbod voor het personeel versoberd en is er te weinig vast en vakbekwaam personeel", aldus de inspectie.

De instanties waarschuwden al eerder voor het personeelstekort bij de inrichtingen en het tekort aan plaatsen voor jongeren.

Extra maatregelen
Minister Sander Dekker heeft inmiddels extra maatregelen aan gekondigd, zodat jeugdgevangenissen 'op korte termijn weer aan hun wettelijke verplichtingen kunnen voldoen', zo is te lezen op de website van Dienst Justitiële Inrichtingen.

Op korte termijn komen er extra plekken en personeel, onder meer uit andere diensten en uitzendkrachten met ervaring hebben op het terrein jeugdigen. Er is al een wervingscampagne gestart voor nieuwe medewerkers. De verwachting is dat de nieuwe medewerkers begin 2022 aan de slag kunnen.

In Horsterveen in Limburg is een tijdelijke jeugdgevangenis geopend die de druk op andere jeugdgevangenissen moet verminderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.