Film over het leven van Marco Kroon: 'We tonen ook zijn kwetsbare kant'

1 november 2021 om 15:52 • Aangepast 2 november 2021 om 10:18
nl
Na meerdere boeken komt er nu ook een film over het leven van militair Marco Kroon, met de titel ‘Onder Vuur’. De filmnaam heeft een dubbele betekenis, vertelt scenarioschrijver Alex van Galen uit Heeze. “In Afghanistan gebeurde het onder vuur nemen in zijn tijd als luitenant, maar in Nederland lag hij ook onder vuur”, wijst hij op de periode waarin Kroon meerdere malen in opspraak raakte.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Oorspronkelijk was het dan ook de bedoeling zijn boek Danger Close te verfilmen, waarin alleen de gebeurtenissen van Kroon in Afghanistan terugkwamen. “Maar tijdens het schrijven van het script is er natuurlijk heel veel gebeurd met hem”, legt Van Galen uit.

"Alle facetten van zijn leven zitten erin."

En dus zal kroon niet alleen als oorlogsheld schitteren op het witte doek. “De helft van de film speelt zich af in Nederland en laat die mindere gebeurtenissen rondom zijn persoon ook zien. Dus alle facetten van zijn leven zitten erin”, verklapt de scenarioschrijver.

De zware periode waarin de militair belandde toen hij terugkeerde uit het buitenland, is ook onderdeel van de film. “Hoe er dan met je wordt omgegaan, kun je goed terugzien", belooft Van Galen.

De afgelopen jaren hebben regisseur Roel Reiné en scenarioschrijver Van Galen veel contact gehad met Kroon. Toch heeft de oorlogsveteraan het niet helemaal voor het zeggen gehad. “Want wij zijn de makers, wij bepalen de inhoud. Al willen we natuurlijk wel dat hij zich herkent in het verhaal omdat het over hem gaat.”

"Hij begrijpt dat we alle kanten van zijn leven tonen."

Kroon zelf vindt het volgens de scenarioschrijver ook belangrijk dat zijn kwetsbare, persoonlijke kant te zien is in de film. “Hij begrijpt dat we alle kanten van zijn leven tonen en dat maakt het voor ons ook interessant. Want als je hem alleen maar in zijn rol in het buitenland neerzet, geeft dat natuurlijk een ander beeld”, vertelt de Heezenaar, die eerder aan onder meer de hitfilm Michiel de Ruyter werkte.

De film wordt volgend jaar in de zomer opgenomen. Van Galen hoopt dat Onder Vuur begin 2023 in de bioscoop te zien is.

Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde (foto: ANP).
Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone