'Coronapas op veel meer plekken verplicht, mondkapjes weer terug'

1 november 2021 om 14:59 • Aangepast 2 november 2021 om 14:49
nl
Het coronatoegangsbewijs wordt op meer plekken verplicht en de mondkapjesplicht keert terug. Dat zijn de maatregelen die het demissionaire kabinet volgens ingewijden dinsdag bekendmaakt, zo meldt de NOS maandagmiddag.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De maatregelen gelden vanaf vrijdag. Dan is de coronapas voortaan verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

Het kabinet wil volgens de NOS verder onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Dat kan niet direct omdat daar een wetswijziging voor nodig is, waar de Tweede Kamer nog mee moet instemmen.

De mondkapjesplicht komt terug in openbare binnenruimten en bij contactberoepen. Dat betekent dat er weer mondkapjes moeten worden gedragen bij bijvoorbeeld de kapper en op het gemeentehuis. Er wordt nog gesproken over de vraag of mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels.

Thuiswerken
Ook het thuiswerkadvies wordt weer aangescherpt, ruim een maand nadat het advies was ingetrokken. Het demissionaire kabinet wil dat mensen de helft van de tijd thuiswerken.

Eind vorige week werd al duidelijk dat het ongeveer deze kant op zou gaan, omdat het kabinet zich zorgen maakt. De afgelopen weken liep het aantal nieuwe besmettingen op, net als het aantal ziekenhuisopnames. Zondag sloegen de academische ziekenhuizen alarm, omdat ze verwachten dat de vraag om IC-capaciteit de komende weken te groot zal worden.

Net voor de NOS meldde welke maatregelen er verwacht worden, gaf demissionair minister Hugo de Jonge al aan dat het niet anders dan 'dat we toch weer opnieuw maatregelen zullen moeten treffen'. Toch wil hij voorkomen dat de hele samenleving 'weer allerlei beperkingen' opgelegd krijgt.

Dinsdagavond maken premier Rutte en minister De Jonge de maatregelen officieel bekend in een persconferentie. De verwachting is volgens de NOS dat het kabinet over twee weken gaat kijken of de maatregelen voldoende zijn geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.