Isoleer je huis met Frans, hij is klimaatburgemeester van Tilburg

3 november 2021 om 18:29
nl
Hij is 75 jaar, gepensioneerd, maar nog altijd flink aan het werk. Frans Bedaux (75) is verkozen tot één van de klimaatburgemeesters van Tilburg. “Ik heb mijn eigen huis behoorlijk aangepakt als experiment en wilde daar andere mensen mee helpen.”
Profielfoto van Edita Saakian
Geschreven door
Edita Saakian

Frans is vrijwilliger bij De Klimaatklussers. Daar helpt hij samen met zes andere gepensioneerde vrijwilligers oude huizen isoleren en richt zich vooral op de oudere wijken. “Wij zijn een jaar of drie geleden begonnen. Ik ging met pensioen maar zag het wel zitten hier en daar te klussen.” Frans is van origine architect, dus van isoleren had hij wel verstand.

"De overheid mag wel royaler zijn."

“Ik weet niet wat ik met de titel moet,” geeft hij lachend toe. “Het is eervol maar ik heb helaas geen bevoegdheid om de burgemeester van Tilburg op zijn vingers te tikken.”

Als het gaat om huizenisolatie valt er namelijk nog veel te halen in de stad, vindt hij. “Ik blijf roepen dat mensen gratis advies moeten krijgen. In Tilburg krijg je voor 20 euro telefonisch advies over verduurzaming, voor 65 euro uitgebreider advies en voor een paar 100 euro komen ze langs. Iedere Tilburger moet de luxe krijgen voor zo’n huisbezoek en advies. Wij doen dat als klimaatklussers en daar heb ik best wat werk mee. Ik vind dat een taak van de gemeente."

Daar blijft het niet bij. De titel mag dan wel symbolisch zijn, maar ideeën heeft hij genoeg. "Wat mij betreft moet de overheid met vouchers werken. Huizenbezitters moeten 1000 euro krijgen die ze binnen drie maanden moeten besteden. Dan gaat het wel lopen. De overheid mag wel royaler zijn."

"Ik hoor bij de generatie die dit allemaal heeft veroorzaakt."

Volgens hem doet de gemeente wel een 'aantal aardige’ dingen. Zo kunnen mensen onder andere zonnepanelen huren. Met De Klimaatklussers wilde hij vooral de armere mensen op weg helpen, maar dat lukt niet goed. “De mensen die bij ons terechtkomen hebben geld en zijn geïnformeerd. In de gewenste doelgroep is het een probleem, die mensen worden slecht geïnformeerd.”

Frans is nog lang niet klaar met zijn werk. “Ik blijf dit doen tot ik erbij neerval,” grapt hij. “Ik maak me heel erg zorgen over het klimaat. Ik hoor bij de generatie die dit allemaal heeft veroorzaakt.” Gelukkig kan Frans ook nog genieten tijdens het klussen. “Ik vind het leuk werk en we maken het gezellig met z’n zessen. We gaan nog steeds af en toe het café in.”  

In heel Nederland zijn door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 'klimaatburgemeesters' aangesteld. Zij krijgen deze titel tot en met 31 december.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!