Greta Thunbergs in Oudenbosch dankzij Klimaatpiratenbos van Sjef (66)

4 november 2021 om 10:20 • Aangepast 4 november 2021 om 13:24
nl
Ruim 140 klimaatburgemeesters zetten zich deze week in om meer burgers en organisaties te inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. De 66-jarige Sjef van Ostaden uit Oudenbosch is een van hen. Met zijn Klimaatpiratenbos deelt hij kennis over natuur, klimaat en milieu met een jonge generatie.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

Ondanks dat de naam dit doet vermoeden, is er geen schip of schatkist te bekennen op het stukje groen. Wel staat er een zelfgemaakt waterkasteel op het terrein.

De klimaatburgemeester uit Oudenbosch legt uit dat het om een woordspeling gaat: een samenvoeging van de P van Praten en de I van Informatie. “Het I’tje staat gewoon tussen de P en de R.”

Educatie is namelijk het hoofddoel van zijn Klimaatpiratenbos aan de Bornhemweg. Maar hij spoort anderen ook aan zélf iets te doen voor een beter klimaat. Dat is dit jaar ook het thema van de Nationale Klimaatweek, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

"Ze gebruiken de afvalprikkers soms ook om te zwaardvechten."

Naast zijn educatieve stukje groen, maakt Van Ostaden zich met het initiatief ZAPper hard tegen zwerfafval in de wijk. En met succes. Na het interview staan er twee jongetjes uit de buurt aan het hek.

“Meneer, mogen we een grijper?” De broertjes ruimen wel vaker afval op, vertelt Van Ostaden. “Hoewel ze de afvalprikkers soms ook gebruiken om te zwaardvechten.”

"Ik hoop eigenlijk een paar miljoen kleine milieuactivistjes te bereiken."

De kinderen uit de buurt worden door hem omgetoverd tot de Greta Thunbergs van Oudenbosch. Zo deelt hij ook gratis zaailingen en kleine bomen aan hen uit op het grasveld. Deze halen CO2 uit de lucht. Ze dragen daarmee bij aan het verminderen van klimaatverandering en een duurzame toekomst voor de generaties na hem. “Ik hoop eigenlijk een paar miljoen kleine milieuactivistjes te bereiken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.