Grijze pieten in Breda, daar is niet iedereen blij mee - Omroep Brabant

Grijze pieten in Breda, daar is niet iedereen blij mee

4 november 2021 om 14:59 • Aangepast 4 november 2021 om 19:33
nl
Breda viert dit jaar Sinterklaas met grijze pieten. Daarmee wil het Sinterklaas Comité gehoor geven aan de behoefte van alle inwoners van hun stad. Zwarte Pieten worden door sommige Nederlanders als discriminerend ervaren en alleen roetvegen zorgen ervoor dat kinderen de pieten herkennen als hun buurman. Daarom lijkt de grijze piet de perfecte middenweg volgens comité-voorzitter Ronnie Foesenek.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Vorig jaar ging Breda al van start met de grijze pieten maar door corona kon het feestje alleen digitaal gevierd worden. Dit jaar is er weliswaar geen grootse intocht met 25.000 bezoekers maar een doorloopevenement waarvoor 8000 kaartjes in de verkoop zijn. Tijdens dat feest lopen er 125 grijze pieten over een route langs stadspark Valkenburg. Ook in Prinsenbeek en Ulvenhout doen de nieuwe pieten mee.

''We hebben gemerkt dat alleen roetvegen op een niet-geverfde huid gewoon te herkenbaar is voor kinderen’’, zegt Foesenek. ''Met een geschminkt gezicht is iemand gewoon moeilijker te herkennen. We kwamen op het idee voor grijs door een nieuwsbericht uit Duitsland. Daar waren pieten grijs door de as uit de schoorsteen. Wij dachten toen: dat kan hier misschien ook.’’

"Grijs is een neutrale kleur, het heeft geen negatief imago."

Op hun site schrijft schrijft het Bredase comité: ''Grijs zorgt ervoor dat onze pieten nog altijd de mythische onbekende personen zijn. Daarnaast is grijs een neutrale kleur, het heeft geen negatief imago. Belangrijk voor ons is dat grijs niet met huidskleur vergeleken kan worden.’’

Ondanks de goede bedoelingen, stemt deze afweging niet iedereen tevreden. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft al laten weten niet blij te zijn met de nieuwe pietenkleur. Ze noemen het een schijnoplossing.

Marieke doet het woord namens KOZP in Brabant en legt uit waarom een grijze piet volgens haar niet genoeg is. ''Als je kijkt naar het totaalplaatje ligt donkergrijs gewoon heel dicht bij zwart. Het lijkt gewoon alsof ze niet willen begrijpen waarom dit de mensen zo raakt en met een klein trucje om ons echte probleem heen gaan.''

Foesenek vindt het jammer dat de nieuwe pietenkleur niet overal goed wordt opgepikt. Hij had gedacht met deze aanpassing tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen. ''Het lijkt alsof ze elke keer hun spelregels veranderen’’, zegt hij.

"We zien dit niet als oplossing."

''Ik vind gewoon dat ze het verkeerd hebben ingeschat'', aldus Marieke. ''Vorig jaar hebben we ook al gedemonstreerd tegen grijze piet. Toen hebben we al aangegeven: we zien dit niet als oplossing.'' Naast de aanpassingen van de kleur van de pieten, gaan ze in Breda ook letten op de haarstijlen en de kleur van de lippen.

Volgens KOZP gaat het allemaal om het totaalplaatje. En als dat nog te dicht bij Zwarte Piet ligt, hebben al die kleine aanpassingen geen zin. ''Je ziet nog steeds een donker iemand met zwart haar en fel gekleurde lippen. Als je ernaar kijkt, blijft het effect hetzelfde.''

Om die reden heeft KOZP dan ook besloten te gaan demonstreren tijdens de alternatieve intocht in Breda op zaterdag 13 november.

De gemeente Breda wil met KOZP praten over de veiligheid van de demonstratie. Ook gaat burgemeester Paul Depla met het Sinterklaas- comité Breda in gesprek over de veiligheid van het evenement rond de sinterklaasintocht, zo laat de woordvoerder weten. Verder meldt de gemeente dat het protest van KOZP is aangekondigd maar nog niet officieel als verzoek is ingediend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.