Sterrenkok Sergio Herman opent luxe frietzaak: 'Hoeft niet altijd poepchic'

4 november 2021 om 21:00 • Aangepast 5 november 2021 om 09:01
nl
Je kent topkok Sergio Herman misschien van zijn tijd bij sterrenrestaurants als Oud Sluis en The Jane. Maar de Zeeuwse chef heeft zich de afgelopen jaren ook toegelegd op… friet. Op het Designer Outlet Roosendaal opende donderdag de tweede Nederlandse vestiging van Hermans Frites Atelier.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

"Iedereen houdt toch van friet", lacht Herman. "Komt het op tafel, pak je automatisch wat pijltjes. Zélfs als je op dieet bent. Dat is gewoon magisch." Het klinkt misschien wat gek uit de mond van de man, die normaal de meest exclusieve gerechten in elkaar knutselt.

Toch is het zeker geen primeur. In 2016 stampte hij de eerste filialen van zijn luxe frietzaak uit de grond. In totaal telt de keten vijf vestigingen. Naast een zaak in Den Haag, runt Herman ook Frites Ateliers in Brussel, Gent en Antwerpen.

Dat onze provincie nu ook een atelier krijgt, is niet zo gek. "Als kind kwam ik al regelmatig met mijn vader bij de groothandel in Breda. Toen is het gemoedelijke en bourgondische van Brabant al blijven hangen. Roosendaal was dus een heel logische keuze. Bijna een no brainer."

"Als ik na een avondje stappen te veel had gedronken, ging ik snel een frietje halen op de Markt."

Het Frites Atelier ontstond vijf jaar geleden vanuit de behoefte om eens iets totaal nieuws te proberen, vertelt Herman. "Vroeger als ik wat te veel had gedronken tijdens een avondje stappen, ging ik nog snel een frietje halen op de Markt. Met de Frites Ateliers probeer ik die lekkere, snelle snack naar een hoger niveau te tillen. Dus met speciaal gecreëerde sauzen en toppings."

Toch is Herman er de afgelopen vijf jaar achter gekomen dat het contrast met zijn eerdere projecten helemaal niet zo groot is. "Dit is écht net zo leuk als in een driesterrenrestaurant. Of je nou hier een frietje eet of poepchic bij mij in het restaurant zit, het komt allemaal op hetzelfde neer: smaak en gastvrijheid."

Ook als hij niet in de zaak staat, houdt Sergio een oogje in het zeil (foto: Sven de Laet).
Ook als hij niet in de zaak staat, houdt Sergio een oogje in het zeil (foto: Sven de Laet).
Met de zelf ontwikkelde toppings, wil Herman het frietje naar een hoger niveau tillen (foto: Sven de Laet).
Met de zelf ontwikkelde toppings, wil Herman het frietje naar een hoger niveau tillen (foto: Sven de Laet).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.