Vandalen hebben het gemunt op waterschap, meer dan een ton schade

5 november 2021 om 12:08 • Aangepast 5 november 2021 om 18:31
nl
Een flinke schadepost voor waterschap Aa en Maas. Onbekenden hebben de afgelopen maanden zeven besturingskasten en meerdere meetstations compleet vernield. De schade is inmiddels opgelopen tot meer dan 100.000 euro. Het herstel kan maanden duren, in de tussentijd moeten de stuwen handmatig bediend worden.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De schade aan de besturingskasten is groot, aldus het waterschap dat in het noordoosten van Brabant actief is. Deuren en het binnenwerk zijn door de vandalen volledig kapot getrokken of in brand gestoken. Daarbij komt elektrische bedrading open te liggen, wat gevaarlijke situaties oplevert.

Handmatige bediening
De hoogte van de stuwen wordt automatisch bediend met behulp van de besturingskasten. Als de mechaniek door vernieling niet meer bruikbaar is, moet de stuw handmatig bediend worden tot de kast is hersteld. Dat betekent dat medewerkers van het waterschap ter plekke de situatie goed in de gaten moeten houden.

“Bij extreme regenbuien kan dat problemen opleveren, omdat je veel minder snel de hoogte van de stuw kunt aanpassen”, benadrukt dijkgraaf Jacobs. “We investeren juist in automatisering om sneller te kunnen inspelen op extreme weersomstandigheden waar we steeds vaker mee te maken hebben.”

Aangifte
Er is nog geen spoor van de daders, hoewel het waterschap aangifte van alle vernielingen heeft gedaan.

Dijkgraaf Jacobs vraagt dan ook om hulp: “Wij doen na iedere vernieling aangifte, maar de politie heeft het meest aan heterdaad-meldingen. Wij hopen dan ook dat iedereen ogen en oren openhoudt en meehelpt om dit soort zinloze vernielingen te stoppen.”

Jacobs baalt enorm. “Deze vernielzucht en diefstal kost ons handenvol geld. Belastinggeld dat we nu niet aan andere dingen kunnen besteden.”

Gerichte actie
De daders zijn in bijna alle districten van het waterschap actief, aldus een woordvoerder. "Zowel in Raam (omgeving Boxmeer), Beneden Aa (omgeving Uden) en Hertogswetering (omgeving Den Bosch). Alleen in het zuiden richting Limburg is er minder schade."

De schade wordt vaak 's nachts aangericht. "Het gaat vaak om afgelegen plekken, we hebben dit nog niet eerder zo massaal meegemaakt. Andere waterschappen hebben er geen last van. De schade wisselt. Er worden kabels uitgerukt, soms worden er onderdelen meegenomen, er is brand. Het lijkt echt tegen ons gericht te zijn, maar we hebben geen beeld van de dader of een motief. Hopelijk zien mensen iets en bellen ze 112."

Een uitgebrande besturingskast. (Foto: Waterschap Aa en Maas)
Een uitgebrande besturingskast. (Foto: Waterschap Aa en Maas)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.