Jeffrey Herlings wereldkampioen? Dit moet hij ervoor doen

10 november 2021 om 08:00 • Aangepast 12 november 2021 om 09:12
nl
Wordt Jeffrey Herlings woensdagmiddag wereldkampioen motorcross? In Italië moet Herlings drie punten goedmaken op zijn naaste concurrent Romain Febvre uit Frankrijk. Motorsportjournalist Hans van de Loozenoord voorspelt een succesvolle dag voor Herlings. "Hij heeft laten zien hoe snel hij is."
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

Daarmee verwijst de NOS-commentator naar de race op dezelfde baan in de stad Mantova afgelopen zondag. De coureur uit Oploo kwam in de eerste manche op knullige wijze ten val. "Hij was iets te gehaast, maar erna kwam een van de allermooiste inhaalraces die ik ooit heb gezien in de MXGP", vertelt Van de Lozenoord over Herlings comeback naar een tweede plek.

Een overwinning in manche twee zorgde ervoor dat hij de WK-titel nog in eigen hand heeft. "Maar woensdag gaat het er niet om wie het snelst is, maar wie zich het beste concentreert en de minste fouten maakt. Al mag je ook niet te voorzichtig zijn. Als je bij de start in het middenveld belandt, is de kans om te vallen veel groter."

Herlings met Febvre in de achtervolging (foto: KTM Images/Ray Archer).
Herlings met Febvre in de achtervolging (foto: KTM Images/Ray Archer).

Zo wordt Herlings kampioen
Het verschil tussen Febvre en Herlings in de tussenstand is slechts drie punten, precies het verschil tussen een manche winnen (25 punten) en tweede worden (22 punten).

Op de zandbaan in Mantova worden, net als bij alle andere grands prix, twee manches verreden van dertig minuten plus twee rondes. Wint Herlings beide manches, dan is hij wereldkampioen. Lukt dat niet, dan is hij afhankelijk van de prestaties van Febvre, die aan een eerste en een tweede plek genoeg heeft om de WK-titel te pakken.

Een valpartij kan fataal zijn voor beide crossers, zeker voor Herlings. Haalt Herlings in een van de twee manches de finish niet, heeft Febvre slechts 23 punten nodig voor de titel. Omdat de Kawasaki-rijder dit seizoen in iedere wedstrijd de finish haalde, lijkt dat appeltje-eitje voor de Fransman.

Is er een gelijke stand na het laatste deel van de wedstrijd, kan Herlings juichen. De KTM-rijder heeft flink meer manchezeges en dat bepaalt dan de WK-winnaar.

Febvre tijdens de GP in Oss (foto: Corrado Francke/Motonews).
Febvre tijdens de GP in Oss (foto: Corrado Francke/Motonews).

"Ik denk dat Herlings het gaat redden", verwacht Van de Lozenoord. "Het circuit ligt hem, hij blaakt van het zelfvertrouwen en weet wat hij zondag fout heeft gedaan", blikt hij terug op zijn valpartij en inhaalrace. "En ik gun het hem ook, zijn portie pech heeft hij wel gehad dit seizoen."

Romain Febvre grote concurrent
Volgens de sportjournalist is Febvre 'de verrassing van dit seizoen' en een gevaarlijke klant. De Fransman werd bij zijn vorige werkgever Yamaha wereldkampioen bij zijn MXGP-debuut in 2015.

"Als je het voor elkaar krijgt om dit seizoen alle Grands Prix bij de eerste vijf te eindigen, is dat heel knap. Ik vind het een hele koele kikker en hij durft ook brutaal te zijn", analyseert Van de Lozenoord Febvre, twee jaar ouder dan Herlings.

Herlings hoeft zich minder zorgen te maken over Tim Gajser. De Sloveen verloor zondag zijn tweede plek in het klassement aan Herlings en staat twaalf punten achter de Brabander.

De MXGP-rijders staan woensdagmiddag om tien over twaalf aan de start. Drie uur later is de tweede manche en rond kwart voor vier weten we of Herlings een wereldtitel toevoegt aan zijn erelijst.

Herlings won de GP van Lombardije afgelopen zondag (foto: KTM Images/Ray Archer).
Herlings won de GP van Lombardije afgelopen zondag (foto: KTM Images/Ray Archer).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.