Hoogzwanger op bootcamp: 'Een paar dagen voor de bevalling deed ik nog mee'

8 november 2021 om 19:30 • Aangepast 8 november 2021 om 21:39
nl
Zwangerschapsgymnastiek en pufklasjes zijn passé. Bootcampen is de nieuwe trend. In Brabant schieten de klasjes vol zwangere óf net bevallen vrouwen die fit willen blijven, als paddenstoelen uit de grond. "Ik deed een paar dagen voor mijn bevalling nog gewoon mee."
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

Het klinkt misschien wat raar: ploeteren met zo'n bolle buik. Het is voor veel mensen ook nog een onbekend fenomeen, denkt Angela Jonkers. Toen zij tijdens haar zwangerschap zocht naar een plek om te sporten, bleek dat een haast onmogelijke missie. "Ik vond het gewoon niet. Toen kwam ik op het idee om zelf maar iets te beginnen."

Inmiddels heeft Angela de benodigde papieren op zak en runt ze haar bedrijf FitMama, waarmee ze ook de ZwangerFit-lessen geeft. "Tijdens een zwangerschap gaat je lichaam verslappen en verweken. Daardoor krijgen veel vrouwen klachten, zoals bekken- en rugpijn. Met een speciaal programma proberen wij die spierkracht juist op peil te houden."

"Mijn verloskundige tipte me over deze bootcamp."

Daarbij komt een heel scala aan zware en minder zware oefeningen voorbij. "De focus ligt vooral op de bilspieren. Dus denk aan oefeningen als squats en lunges." Maar ook een flinke wandeling bergop, een partijtje sparren en het sjorren aan elastieken zijn onderdeel van het schema. En dat allemaal midden in het bos, zoals dat hoort bij een echte bootcamp.

Inmiddels traint Angela al klasjes vol fanatieke moeders in spe in Bergen op Zoom, Roosendaal, Hoeven, Oud-Gastel, Etten-Leur en Prinsenbeek. Ook voor deelneemster Renée Blaauw was het een nieuw concept. "Ik heb altijd veel gesport en wilde dat ook graag tijdens mijn zwangerschap blijven doen. Toen tipte mijn verloskundige me over deze bootcamp. Nou, dat leek me wel wat."

"Ik wist dat ik nu fit de bevalling in zou gaan."

Het bleek een schot in de roos. "Het is precies afgestemd op wat wel en niet mag tijdens een zwangerschap. Zo weet je dat je niks verkeerds doet. Aan de andere kant is het wel lekker sportief en totaal niet zweverig." En dan kun je het blijkbaar verrassend lang volhouden. "Een paar dagen voor mijn bevalling deed ik nog mee. Het was niet alleen fijn om actief te blijven, de lessen gaven me ook meer vertrouwen. Ik wist dat ik fit de bevalling in zou gaan."

Inmiddels is Renée een kersverse moeder, maar ook de komende weken blijft ze trouw aan de trainingen. Verstandig, vindt trainster Angela. "Ook voor die periode na de bevalling is de bootcamp geschikt. Zo word je een fittere mama en ben je zo snel mogelijk uit dat kraambed."

De oefeningen moeten bekende klachten voorkomen.
De oefeningen moeten bekende klachten voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.