Video

Maarten van der Weijden gaat opnieuw het water in voor een wereldrecord

9 november 2021 om 17:30 • Aangepast 10 november 2021 om 10:05
nl
Zwemmer Maarten van der Weijden gaat met een wereldrecordpoging opnieuw geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Maarten gaat tijdens de International Swimming Leaque wedstrijden in Eindhoven proberen om het wereldrecord tegenstroomzwemmen te verbeteren. Het huidige wereldrecord staat op 31 uur én zeven minuten non-stop zwemmen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Het zal hier en daar de wenkbrauwen doen fronzen, een wereldrecordpoging tegen de stroom inzwemmen. “Zo moeilijk is het niet hoor”, vertelt Van der Weijden, naast zijn zwembad dat in zijn tuin staat. “Dit is eigenlijk een grote bak gevuld met water met aan één kant een motor. Die motor veroorzaakt stroming in het water en daar zwem ik dan tegenin. Ik zwem eigenlijk zonder van mijn plek te komen en dat probeer ik meer dan 31 uur vol te houden.”

“De wereldrecordpoging is in Eindhoven op 20 en 21 november”, vertelt Van der Weijden verder. “We gaan geld inzamelen voor onderzoek naar kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Er is al flink wat binnen, maar om echt te kunnen starten met dit wetenschappelijke onderzoek hebben we nog een flink financieel steuntje in de rug nodig.”

“Dit zwembad komt in Eindhoven op het voorplein te staan bij het Pieter van den Hoogeband zwemstadion, waar op dat moment de International Swimming Leaque wedstrijden worden gehouden.”

"Elke cent gaat voor de volle 100 procent naar kankeronderzoek.”

De afgelopen jaren heeft Maarten met zijn foundation al miljoenen ingezameld voor kankeronderzoek. “Ik ben begonnen met het kanaal overzwemmen, ik heb van Leeuwarden naar Amsterdam gezwommen en al vier keer een 24-uurs recordpoging gedaan”, vertelt hij gepassioneerd. “En natuurlijk twee maal de Elfstedenzwemtocht en ook nog heel wat ‘kleinere’ projecten. Miljoenen hebben we al opgehaald en elke cent gaat voor de volle 100 procent naar kankeronderzoek”, benadrukt hij.

De medische adviesraad van zijn foundation wil in 2022 onderzoeksprojecten naar eierstokkanker faciliteren. “We hebben een forse erfenis gehad”, vertelt Van der Weijden. “De erflater wilde graag dat het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar eierstokkanker. Wij hebben toegezegd dat dat ook gaat gebeuren. Het is ook heel bijzonder dat mensen je dat vertrouwen schenken.”

“We willen heel veel, we hebben nog prachtige ideeën."

Van der Weijden is inmiddels 'al' veertig jaar en iedere actie tot nu toe gaat gepaard met een zware fysieke inspanning. Hoe lang gaat hij dat nog volhouden? “Voorlopig gaat het fysiek nog prima, zo lang ik dit leuk vind en mijn lijf kan het aan blijf ik dit doen. Doel is en blijft om via de sport zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek, fysiek kan ik nog wel een paar jaar vooruit, denk ik.”

Uiteraard heeft Van der Weijden voor 2022 nieuwe plannen en nieuwe uitdagingen. “We willen heel veel, we hebben nog prachtige ideeën. Maar er nu iets over zeggen of bekendmaken zou op dit moment te prematuur zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.