Roel vindt overal mooie plekjes: 'Je hoeft de deur maar uit te lopen'

12 november 2021 om 15:46 • Aangepast 15 november 2021 om 10:22
nl
Roel Diepstraten (31) uit Tilburg is al zo’n beetje zijn hele leven meer buitenshuis dan binnen te vinden. Hij is gek van de natuur en komt onderweg altijd wel wat ‘vreemde vogels’ tegen. In de tv-reeks Op Pad laat de documentairemaker zien hoe mooi en divers ons Brabantse land is. "We hebben hier alles en dat is uniek."
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Het kost niets en je krijgt er heel veel voor terug: wandelen door het Brabantse landschap. Hoe laagdrempelig wil je het hebben? “Waar je ook woont: je hoeft alleen de deur maar uit te lopen of op je fiets te stappen. Overal in Brabant is wel iets moois te ontdekken”, vertelt Roel enthousiast.

Kleine Roel wilde alles al ontdekken
Dat enthousiasme voor al het moois dat buiten te vinden valt, zit er al van kinds af aan in. “Ik ben geboren en opgegroeid in het buitengebied en was als kind altijd op ontdekkingstocht."

De interesse bleef. Roel deed drie studies: Bos en Natuurbeheer, Beeldende Kunst en Natuur en Communicatie. Een bijzondere combinatie. "Best wel inderdaad, maar het zijn precies de drie thema's waar mijn hart naar uitgaat: de natuur, mensen en creativiteit. Die proberen we in onze documentaires bij elkaar te brengen.”

Met ‘onze’ doelt Roel op fotograaf en documentairemaker James van Leuven met wie hij Op Pad produceert. “We trekken er in het programma letterlijk op uit en weten van tevoren niet wat we gaan tegenkomen. Dat is iedere keer weer spannend. Laatst vonden we op Landgoed Mariëndaal bij Velp bijvoorbeeld een schitterende heksenkring van paddenstoelen."

Zó klein, zó intiem
Roel kent de provincie inmiddels op zijn duimpje. Maar aan een uitspraak over zijn meest favoriete plek waagt hij zich eigenlijk liever niet, maar vooruit. "Iedere plek heeft wel een eigen charme, maar ik was een tijdje geleden op landgoed Pax, bij Heusden. En dat vond ik zó'n fijne plek om te zijn. Zó klein, zó intiem bijna. Ik werd er stil van."

Presentator van Op Pad Roel Diepstraten heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt.
Presentator van Op Pad Roel Diepstraten heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt.

In deze periode van het jaar is het leuk om de trekvogels in de gaten te houden. “Ik denk dat we voor onze volgende aflevering richting Heusden en Altena gaan. Om te kijken of we al wat ‘wintergasten’ kunnen spotten. Zoals de koperwiek uit Scandinavië bijvoorbeeld, een lijsterachtige zangvogel met prachtige bonte kleuren. Of de sijsjes, hele mooie, kleine zangvogeltjes die met z’n allen bij elkaar komen om te overwinteren, je wordt echt vrolijk van hun gekwetter.”

Unieke provincie
Al met al kun je vaststellen dat Roel van zijn grootste passie zijn werk heeft gemaakt. En dat in de mooiste provincie van het land! “Haha, dat is allebei waar. Nou ja, ik durf wel te zeggen dat onze provincie qua natuur het meest divers is. We hebben hier werkelijk àlles: polders, bossen, riviergebieden, heiden, veen, noem maar op. We realiseren het ons misschien niet altijd, maar dat is echt uniek.”

Een van de pareltjes: de Stratumse Heide.
Een van de pareltjes: de Stratumse Heide.

Op Pad met Roel Diepstraten is elke dinsdag om 19.15 uur te zien bij Omroep Brabant en wordt daarna herhaald. Dus stem af op Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) of op KPN-kanaal 507. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je eerdere afleveringen terugkijken? Ga dan naar onze mediapagina. Of ontdek alle programma's op: www.omroepbrabantbant.nl/kijk.

Hier vind je alle wandelroutes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.