Wie (her)kent deze mensen? Kijk vanavond naar Bureau Brabant!

13 november 2021 om 10:19 • Aangepast 15 november 2021 om 10:02
nl
Dion Luijten (51) is een van de gezichten van het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant dat iedere maandagavond te zien is bij Omroep Brabant. Hij werkt al sinds zijn achttiende bij de politie en heeft geen rood, maar blauw kloppend hart, zoals hij het zelf zegt. We vroegen hem waarom het zo belangrijk is om naar Bureau Brabant te kijken. Dat kan hij heel goed uitleggen. Heb je een elektrische fiets? Kijk dan zeker maandagavond naar de uitzending.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Er staan maandagavond weer een paar interessante zaken op de rol in de uitzending van Bureau Brabant. Voordat we daar meer over te vertellen, willen we eerst weten waarom Dion Luijten, woordvoerder van de politie Oost-Brabant en een van de makers, hoopt dat er veel mensen zullen kijken. “Dat hoop je natuurlijk altijd, maar in het geval van Bureau Brabant speelt mee dat de kijkers en met name hun tips, een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van een zaak.”

Hij schudt de voorbeelden zo uit zijn mouw
De tips van kijkers zetten echt zoden aan de dijk, stelt Dion en hij schudt de voorbeelden inderdaad uit zijn mouw: “Heel recent hadden we in Den Bosch een serie inbraken bij zo’n dertig garageboxen. Mede dankzij de tips van kijkers konden we een man en vrouw aanhouden.”

“En in Best bijvoorbeeld heeft de politie een insluiper in de kraag kunnen grijpen naar aanleiding van reacties op een Bureau Brabant uitzending. Het hielp ons de identiteit van de man vast te stellen. Ook hebben we laatst bewakingsbeelden laten zien van een voor ons niet te identificeren auto die betrokken was bij een misdrijf. Die beelden leverden tientallen tips op van autokenners. Ze konden ons precies vertellen om wat voor auto het ging.”

De dief gaat er vandoor op de gestolen elektrische fiets.
De dief gaat er vandoor op de gestolen elektrische fiets.

Elektrische fietsen doelwit
Er komen maandagavond meerdere zaken aan bod, maar de hoofdmoot bestaat uit vijf recente diefstallen van elektrische fietsen: in Veldhoven, Kaatsheuvel, Moergestel en Tilburg. Dion: “Ze worden bij de supermarkt, een winkel en zelfs bij Van de Valk-restaurants meegenomen. Gewoon, terwijl jij aan het winkelen bent of op een terras zit. Er is blijkbaar een goede afzet voor. Zoals je op de foto ziet, fietsen ze er gewoon mee weg. Vaak staat er dan een busje om de hoek waar ze worden ingeladen.”

Heel zuur, want elektrische fietsen kosten een klein vermogen. “Zorg daarom altijd dat je je fiets met een goed hangslot ergens aan hebt vastgezet. En mocht een elektrische fiets voor een spotprijs worden aangeboden, bedenk dan dat als het te mooi is om waar te zijn, het waarschijnlijk om een gestolen fiets gaat.” In de maandagavonduitzending laat de politie beelden zien van de verdachten. “Het gaat om meerdere personen die er op klaarlichte dag vandoor gaan met de fietsen. Het zou mooi zijn als iemand hen herkent. Of tips heeft over busjes die een verdachte indruk maken”, hoopt Dion.

De TIP van Dion: zet je (elektrische) altijd ergens aan vast
De TIP van Dion: zet je (elektrische) altijd ergens aan vast

Hoog oplossingspercentage
Hij kan zich voorstellen dat het een drempel is om de politie te tippen. “We snappen heel goed dat mensen huiverig zijn. Maar als je je tip meldt bij ‘Meld Misdaad Anoniem” verzeker ik je dat dat absoluut anoniem is.”

“We zijn trots op het oplossingspercentage in Brabant. Dit ligt op veertig procent, ruim tien procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Ik weet zeker dat onze kijkers hieraan bijdragen.” Waarmee hij maar wil zeggen: mensen, jullie en jullie tips doen ertoe.

Bureau Brabant is iedere maandagavond om kwart over zes te zien bij Omroep Brabant en wordt vervolgens ieder uur herhaald tot dinsdagmiddag vijf uur. Ontdek alles op: www.omroepbrabantbant.nl/kijk. Je vindt Omroep Brabant TV op Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en op KPN-kanaal 507. Of kijk programma’s terug op onze mediapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!