Miriam spaart 100 pluchen hamsters om lotgenootjes de kerst door te helpen

11 november 2021 om 20:00 • Aangepast 12 november 2021 om 09:34
nl
Het staat wat gek op een verlanglijstje: honderd ‘kersthamsters’. Toch is dát waar de 21-jarige Miriam van Oorschot uit Hoeven naar op zoek is. Geen echte overigens, maar de pluchen variant van de Albert Heijn. Die moeten in de verwentassen komen, waarmee Miriam lotgenoten met een eetstoornis de moeilijke feestdagen door wil helpen.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Zelf strijdt Miriam al sinds haar dertiende tegen een eetstoornis. “Dat gaat met ups en downs. Door alle beperkingen van de afgelopen anderhalf jaar was het vaak lastig om mijn zinnen te verzetten. Dat maakte het er zeker niet makkelijker op.”

"Kerst hoort gezellig te zijn. Maar als je bent opgenomen in een kliniek of ziekenhuis, is het heel eenzaam."

Wat wel helpt, zijn de zogenaamde Recovery Boxen die ze maakt. Dat zijn speciaal door Miriam samengestelde dozen, vol met leuke spulletjes. “Voor mij is het een stukje afleiding en ik help anderen met deze ziekte er ook nog eens mee. Weet je wat het is? Bij kinderen met kanker zorgt KiKa bijvoorbeeld voor leuke uitjes. Wij hebben dat soort lichtpuntjes ook nodig. Door zo’n box beseft iemand weer even dat hij of zij niet alleen is. Dat ze het waard zijn om te leven.”

Nu is er dus ook een kerstvariant. “Vorig jaar had ik al een kleinere versie. Kort voor de feestdagen kreeg ik toen een hoop tassen van een sponsor. Die vroeg of ik er wat mee kon doen? Nou, ik bedenk vast wel wat.”

En dat deed ze. “Kerst hoort gezellig te zijn. Maar als je bent opgenomen in een kliniek of ziekenhuis, is het heel eenzaam. Zo’n verwentas met wat leuke kerstspulletjes helpt dan hopelijk een beetje.”

"Hoe fijn is het om zo’n knuffel bij je te hebben als je je alleen voelt."

Nu pakt Miriam nog wat verder uit. “Door het gebrek aan tijd moest ik vorig jaar op stel en sprong zoeken naar wat kerstspulletjes voor in de tas. Nu is het begin november en ben ik al volop in voorbereiding.” Vandaar nu dus ook haar jacht op de hamsters. “Géén levende”, lacht Miriam. Dan serieus: “Hoe fijn is het om zo’n knuffel bij je te hebben als je je alleen voelt. Of als het gewoon even niet zo lekker gaat.”

Met nog een paar weken te gaan, ligt ze op schema. “We hebben nu precies 51 hamsters, dus ik ben over de helft.” Dat neemt niet weg dat hulp nog altijd welkom is. “Het zou geweldig zijn als mensen een knuffel kopen en die willen schenken. Óf zes euro, de prijs van zo’n hamster, doneren.”

Over dik anderhalve maand gaan de tasjes bomvol op de post.
Over dik anderhalve maand gaan de tasjes bomvol op de post.
In totaal maakt Miriam dit jaar honderd verwentassen.
In totaal maakt Miriam dit jaar honderd verwentassen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.